Sölvesborgarna rasar efter moderata sossekuppen

Efter en mandatperiod av framgångsrikt styre tillsammans med SD i Sölvesborg chockar moderaterna sina väljare genom att istället slå sig ihop med väntern. Politikerna gråter ut i DN om väljarnas hat.

Samarbetet mellan SD och M sprack efter valet trots, eller kanske rentav på grund av, att SD gått starkt framåt i valet, uppger DN. De moderata väljarna var nöjda med partiets samarbete med SD, där Jimme Åkessons före detta flickvän Louise Erixon styrde kommunen som kommunstyrelsens ordförande. Eftersom Sverigedemokrternas väljarunderlag under mandatperioden växt ytterligare fanns det ingen som väntade sig annat än att det gemensamma styret i kommunen skulle fortsätta efter valet 2022.

Men i fredag meddelade de lokala moderaterna att man bryter samarbetet med SD för att istället regera Sölvesborg tillsammans med S, C och ett mindre lokalparti.

Diktat från Stockholm?

Bakgrunden till Sölvesborgsmoderaternas beslut är okänd men källor med insikt i moderat partiarbete misstänker att partistyrelsen i Stockholm har ett finger med i spelet. Den anledning som politikerna själva uppgivit bär inte sanningens prägel. Moderaternas Kith Mårtensson kungjorde via DN skälet enligt följande:

– Det är mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och att få älska vem man vill. De har ju förändrats i sin politik men jag tror nog att det tar längre tid än några månader att vända en stor oceanångare åt rätt håll, sade moderaten till DN.

Stresspåslag – törs inte gå utanför dörren

Väljarnas reaktioner sträcker sig från besvikelse och vanmakt till fullständigt raseri. Detta förvånade uppenbarligen den moderata taleskvinnan så till den grad att hon blev sängliggande i flera dagar.

Jag har haft mängder av telefonsamtal, jag har fått mejl och blivit utsatt i sociala medier. Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Polisingripanden att vänta

Sölvesborgsmoderaten Jörgen Martinsson finner ingen förståelse för missnöjet men tänker däremot ta i med krafttag för att bestraffa de medborgare som skrivit oförskämdheter mot partiets lokala företrädare. Polisanmälningar kommer att göras, uppger Martinsson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter