Stärkt grepp för kommunistledare på partikongress

Mäktigaste kinesen sedan Mao

På söndag håller de kinesiska kommunisterna sin partikongress, där president Xi Jinping kommer att stärka sin makt ytterligare.

Vart fjärde år håller det kinesiska kommunistpartiet sin partikongress. Det är bland annat då som partiet väljer sin ordförande och därmed landets president. Detta är dock ren formalia och allt pekar mot att Xi Jinping kommer att behålla sin position och därmed stärka sin makt, vilket innebär att han kommer att bli den mäktigaste mannen i Kina sedan Mao Zedong, rapporterar Reuters.

Xi blickar långsiktigt

Tidigare har principen varit att en ordförande endast kan sitta på sin post i två mandatperioder om fyra år vardera, vilket Xi lät avskaffa 2018. Nu finns möjligheten för honom att sitta på posten resten av sitt liv, skriver BBC.

Något som ytterligare talar för Xis långsiktiga ambitioner är att han inte har utsett någon efterträdare, vilket annars alltid görs. Några planer på att lämna ifrån sig makten verkar inte finnas i nuläget. Om allt går som bedömare utgår ifrån, kommer alltså söndagens kongress att innebära en helt ny maktstruktur i Kina.

Förändringar i kretsen kring makten

De förändringar som kongressen snarare kommer att bjuda är vilka som kommer att tillsättas på viktiga poster. Det är en lågoddsare att samtliga kommer att vara lojala mot Xi och inte utgöra något som helst hot mot hans maktställning. 2300 delegater kommer att närvara på kongressen, som kommer att avslutas med att partiets mäktigaste organ, politbyrån, får sina medlemmar tillsatta.

Med Xis maktposition stärkt kommer fokus sannolikt att ligga på säkerhetsfrågor, självförsörjande, utökad statlig kontroll över ekonomin, samt en utökning av militären och mer bestämd utrikespolitik, framförallt i fråga om att sätta press på Taiwan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter