Starkt motstånd mot woke-agendan

Florida fortsätter att motverka identitetspolitik på universiteten

Den identitetspolitiska agendan har stött på kraftigt motstånd i Florida och det finns ett starkt stöd att förbjuda ideologiska predikningar i skolorna. Samtidigt som en federal domstol blockerat förbudet kommer det fram hur politiskt korrekta aktivister försöker infiltrera medicin-utbildningen på Floridas universitet.

Floridas guvernör, Ron DeSantis har under de senaste åren positionerat sig som en motståndare mot politiskt korrekta och identitetspolitiska agendor (sammanfattas på engelska som ”woke”) i delstaten. I början av november väckte han etablissemangets vrede när han utnämnde Florida till platsen ”dit politisk korrekthet går för att dö” (eng. ”where woke goes to die”). Han varnade för att ideologin förstör statyer, skriver om historien och ”försöker tvinga folk att tro att män kan bli gravida”, en utveckling som kommer att förstöra USA.

Motstånd hos både svarta och vita mot ”kritisk rasteori”

Ett ämne som blivit omstritt och stött på allt större motstånd är så kallad ”kritisk rasteori”, som bygger på att samhällets fundament är rasistiskt och gynnar vita framför svarta. Det enda sättet att motverka detta är att alla vita kollektivt tar på sig en arvsynd och aktivt träder tillbaka för olika minoritetsgrupper.

Flera svarta personer (som de politiskt korrekta påstår sig gynna) har aktivt tagit ställning mot kritisk rasteori, däribland republikanen Byron Donalds, professorn i neurokirurgi och före detta ministern Ben Carson, Kalifornienpolitikern Larry Elders, samt flera svarta föräldrar som påpekar att kritisk rasteori enbart skapar en offermentalitet hos svarta ungdomar och offrar undervisning i användbara ämnen till förmån för ideologi.

I april i år undertecknade DeSantis en lag som skulle motverka en vänsterextrem agenda från att ta över utbildningen och styra hur folk rekryteras.

Förbudet mötte kritik bland de politiska aktivisterna inom akademin och en federal domstol ryckte in för att se till att politiseringen för tillfället kunde fortsätta.

Politisk dom mötte skarp kritik

Trots det breda stödet i Florida för ett förbud mot att påtvinga politisk korrekthet på studenter, kom den 17 november den federala domen, där den av Barack Obama utsedde domaren Mark Walker tillfälligt upphävde förbudet mot att påtvinga ideologi i klassrummen, med hänvisning till att det var ”fullständigt dystopiskt” och att lärarna utgjorde ”demokratins präster”.

Uttalandet väckte ilska på framförallt Twitter, där kritikerna bland annat påtalade den religiösa tonen i Walkers motivering.

Kritisk rasteori infekterar medicinstudier – medicinare reagerar

Kort efter att domslutet föll kom en rapport från Do No Harm, en grupp bestående av medicinska arbetare som motsätter sig en politisering av läkekonsten, som visar hur bland annat University of Florida College of Medicine aktivt använder politiskt korrekta förklaringsmodeller i undervisningen, i hopp om att fostra fram en kader av ”antirasister” inom läkekonsten, rapporterar Fox News.

Bland annat bedriver universitetet en ”mångfaldspolitik” i sin rekrytering, vilket innebär att man fokuserar på att rekrytera ”utsatta grupper”. Rapporten berör bland annat universitetets hemsida, där man under ”Admission” (sv. ”Antagning”) möts av ett foto på knäböjande medicinstudenter som håller upp ett plakat med texten #WHITECOATSFORBLACKLIVES och håller händerna i en så kallad black-powerhälsning. Bredvid bilden finns en text med rubriken ”Black Lives Matter”, som beskriver hur man vill använda resurser för att bekämpa ”systematisk rasism”.

Dock verkar universitetet ha dragit öronen åt sig i och med den kritiska granskningen. Går man in på universitetets hemsida och klickar på ”Admission” så finns inga referenser kvar till Black Lives Matter. Men använder man Wayback Machine så ser man att den 22 oktober gjordes en ändring av länken. Går man in där så finns fortfarande bilden och texten kvar.

Kommer DeSantis motstånd att fortsätta i Vita huset 2024?

Fox News sökte DeSantis för en kommentar om upphävandet av förbudet, men har inte fått något svar. Dock upphörde motståndet knappast i och med domslutet, då DeSantis åtnjuter ett stort stöd i den egna delstaten, samt från konservativa över hela landet för sitt motstånd mot identitetspolitik. Även om han själv har vägrat göra något uttalande i frågan så är det många som vill se honom kandidera i presidentvalet 2024.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter