Staten bekämpar ölprisstöd

Alkohollagen utgör ett minne från en tid med detaljerad reglering av alkoholförsäljning och servering och tolkas ofta med godtycklighet. En göteborgsk krögarfamilj känner sig motarbetad i sina försök att möta kunderna med sänkt pris på öl.

En konflikt rapporteras nu av Göteborgs-Posten (GP) i Göteborg där företaget Göteborgsfamiljen, i sin roll som ägare av flera klassiska göteborgskrogar, nu inför ”ölprisstödet” och sänker priset på öl under mars och april, som en marknadsföringskampanj.

Syftet är både att sälja öl samt att bryta prisspiralen och inspirera branschkollegor. Det är i linje med den officiella politiken på Systembolaget, som vill styra konsumtionen till alkoholsvagare varor. Men Konsumentverket menar att prisrabatter inte anses förenligt med det särskilda måttfullhetskravet.

Sedan tidigare är det dock godkänt med till exempel ”Happy Hour”, vilket innebär lägre alkoholpriser under vissa klockslag. Tiden får utvisa hur tolkningen verkligen kommer att bli av göteborgskrögarnas initiativ för krogpubliken och mot prisutvecklingen.

Gammal lag påverkar än

Alkohollagen har rötter i ett gammalt, hårt reglerat och hierarkiskt Sverige. Det var samma Sverige som kom nära att förbjuda alkohol överhuvudtaget och senare höll sig med motbok och inköpsbegränsning. Utvecklingen mot en öppnare kultur har gått långt och Konsumentverket, som är uttolkare av det berömda kapitel 7 i Alkohollagen, kan leva lite i det förgångna med sin syn.

Kapitel 7 stadgar behovet av måttfullhet i marknadsföringen av alkohol. Frihetsnytt har redan tidigare tagit upp problematiken med den godtyckliga myndighetstolkningen av Alkohollagen som bland annat inte låter det välkända spritföretaget Mackmyra marknadsföra sig med en bild på en skogstjärn, medan utländska leverantörer, som är jobbiga att komma åt juridiskt, mer eller mindre går fria.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter