Riksrevisionen genomför en granskning av statens roll i utvecklingen av elsystemet, som under den senaste tiden drabbats av höga priser och ökad risk för avstängning av elkonsumenter.
– Att elsystemet fungerar och är robust är en förutsättning för funktionaliteten i hela vårt samhälle. Utvecklingen de senaste åren, till exempel de höga och kraftigt varierande elpriserna, gör det angeläget att granska området ordentligt, säger riksrevisor Helena Lindberg i en artikel på Riksrevisionens hemsida.
Utredningen kommer förmodligen att ta sikte de stora investeringar som gjorts i det länksystem som ska fördela svensk elström över landet men som genom senare miljöpolitiska beslut står delvis oanvänt. Utredningsdirektiven poängterar emellertid de extrema prisskillnaderna mellan olika delar av landet – ett problem som utredningen torde finna beror på politiska och onödiga orsaker.
Dold skatt eller svindleri för ett bolags räkning?
Svenska politiker skrev år 2011 avtal med EU om att det statliga elbolaget Svenska Kraftnät ”måste” ta ut samma höga priser i södra Sverige som i resten av EU efter avvecklingen av den tyska kärnkraften – något politikerna rimligen bör ha kunnat förutse, även om de fulla konsekvenserna av att Tyskland gjorts beroende av energi utifrån blev tydliga först i år.
Genom avtalet tillförsäkrade politikerna det statliga, politiskt styrda bolaget Svenska Kraftnät astronomiska vinster på elköparnas bekostnad – i praktiken en dold beskattning som införts utan debatt och som slår ytterst olika i olika delar av landet. Eller om man så vill ett otillbörligt gynnande av ett affärsdrivande bolag på maktlösa medborgares bekostnad.
Vallöfte som togs tillbaks på rekordtid
Bedömare välkomnar Riksrevisionens granskning och hoppas att dessa frågor får den belysning de förtjänar. I valrörelsen lovade högern att lämna tillbaka en del av de pengar som försnillats genom Svenska Kraftnät – men i måndags, innan regeringen ens hade tillträtt, togs detta vallöfte tillbaka. Frihetsnytt rapporterade.