Stater i USA utropar nödläge

Planerar stora insatser likt Covid19 – nu för apkopporna

Flera stater i USA, däribland New York, Kalifornien och Illinois har utropat nödläge gällande apkoppor trots låg smittspridning och få antal fall.  

Guvernören i Kalifornien säger att man jobbar skyndsamt på alla nivåer inom staten, för att minska spridningen av apkoppor. En del av åtgärderna innebär att spåra personer som varit i kontakt med smittade, smittester och att se till att de som löper störst risk får snabb tillgång till vaccin och sjukvård. 

Guvenören i Illinois, Jay Robert Pritzker, säger att apkoppor är en ”potentiellt” farlig sjukdom och säger att alla tillgängliga medel krävs för att hindra smittspridningen. Pritzker gick hårt ut med att säga att Illinois är en ”katastrofzon” med delstatens 520 rapporterade fall. 

WHO har utropat hälsonödläge

Detta kommer med mindre än 2 veckor efter att WHO deklarerade apkoppor som ett internationellt hälsonödläge, med 16 000 rapporterade fall av världens över 7 biljoner människor. Något som WHO:s kommitté röstade emot, men som generaldirektör Tedros Adhanom avvisade.

Som världens självutnämnda auktoritet inom hälsa, kallade WHO och Tedros Adhanom världens sociala mediaplattformar till global censurering av information som förringar faran av apkoppor. Han säger att: ”Som vi har sett med COVID-19, har missinformation och desinformation spridit sig på nätet. Vi kallar alla sociala mediaplattformar, teknikföretag och mediaorganisationer att arbeta med oss för att förhindra skadlig information”.  

I Sverige har nödläge inte utropats för apkoppor. Men här fortsätter COVID-19 att vara en het potatis. Fortsättning lär följa. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter