Statistik: Fler västeuropéer dör av energibojkotter än soldater av krig

Politikernas ekonomiska krigföring mot Ryssland kan kräva fler liv än striderna i Ukraina. Upp till 185 000 västeuropéer beräknas dö av kyla och sjukdomar orsakade av brist på el och gas – varje vinter. Detta kan jämföras med de hittills cirka 150 000 stupade soldaterna i Ukraina.

Brittiska Economist har gjort en komplicerad uträkning av vad västvärldens energibojkotter mot Ryssland kostar i människoliv bland våra egna – framförallt bland äldre låginkomsttagare i de mellaneuropeiska länderna. Eftersom tidningens störste ägare heter Rotschild ska ingen förvånas över att artikelrubriken är förutsägbara ”Russia is using energy as a weapon”. Statistiken som räknats fram är ändå intressant.

Före energibojkotterna och gasledningssprängningen levererade Ryssland 40 till 50 procent av naturgasen till Europa. Sedan augusti har denna import mer eller mindre upphört. Priserna, inte bara på gas utan även på flera andra energislag har därmed pressats upp. Konsekvenserna är bokstavligen existentiella för många människor.

Kalla vintrar – dödliga med eller utan gas

Som jämförelsegrund tar Economist åren från 2000 till 2019. En genomsnittligt kall vinter dog ungefär 147 000 personer varje vinter. Det är 4,8 procent mer än snittet för åren 2015-2019.

Vid låga temperaturer – det vill säga med den kallaste vintern sedan 2000 för varje land – skulle siffran stiga till 185 000, en ökning med 6,0 ​​procent. Det som Economist vill visa med sina fyra diagram är att skillnaden mellan dödligheten en kall och en varm vinter kan beräknas till 185 000 extra avlidna.

Logiken är att människor i riskgrupperna för det mesta befinner sig inomhus – och när många av dem inte har råd att värma sina bostäder torde hälsoeffekten för deras del motsvara de av en mycket kall vinter, oavsett om vintern utomhus är mild eller sträng.

EU-ordföranden Ursula von der Leyen har engegerat sig starkt för maximala krigsansträngningar mot Ryssland. Foto EU.

Tidningens uträkning fram till att antalet som dör i förtid på grund av energibojkotterna vida överstiger antalet dödsoffer i kriget. Enligt Economist är antalet stupade soldater i Ukrainakriget cirka 60 000 medan Ursula von der Leyen för tre veckor sedan hävdade att så många som 100 000 soldater har stupat – bara på den ukranska sidan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter