Statligt stöd till alternativa medier stryps

Den nya medielagstiftningen blir ett hårt slag för alternativa medier som gjort sig beroende av statligt stöd. De blir helt utan de nya stödformer som införts, men får tills vidare visst övergångsstöd.

Flera alternativa medier har gjort sig beroende av statligt stöd för sin överlevnad. Till dessa hör Nya Tider, Insikt24, Bulletin och Epoch Times.

Ett nytt mediestöd

Det har därför funnits en oro över att den nya medielagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet skall sätta käppar i hjulet för dessa medier. Nya Tiders Vávra Suk har exempelvis hävdat att det nya stödet hotar tidningens hela existens.

Utmärkande för det nya stödet är att det inte som tidigare baseras på mätbara kriterier, utan att det i hög grad blir upp till mediestödsnämnden att bedöma vilka tidningar som får stöd. Något som skulle kunna innebära att alternativa medier godtyckligt utesluts från möjligheten att få presstöd.

Inga pengar till alternativmedier

Nu visar det sig att farhågorna besannats. Idag när Mediestödsnämndens beslut presenterades fanns inget alternativt medium med bland de 140 medier som tilldelats allmänt redaktionsstöd för en sammanlagd summa om totalt 152,9 miljoner kronor.   

Fallet mildras dock något av att Nya Tider, Insikt24, Bulletin och Epoch Times beviljas ett tillfälligt övergångsstöd som går till tidningar som förut mottagit presstöd. Det ger dock bara tillfällig lindring och tidningarna måste vara beredda att på några års sikt klara sig helt utan presstöd.

Det finns dock alternativa medier som inte gjort sig beroende av statliga pengar, för vilka det ser betydligt ljusare ut. Till dessa hör Frihetsnytt, Fria Tider och Samnytt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Inga fria medier får stöd. Regimen har kastat masken !! Det var 2021 som den snurriga , Mp , kulturminister Amanda Lind , gav uppdraget till den ökände knölfödan Mats Svegfors att komma på knep att utesluta sanna och fria medier.
    Vad jag tycker om Mats Svegfors lämpar sig inte i tryck. Att Amanda Lind är en totalt rubbad individ vet man ju , men att som Mats Svegfors springa den avskyvärda regimens ärenden är så uselt att det är svårt att ta in.
    💩
    VE DIG Mats Svekfors.🧌 Usling !! 🐍 Värdelösa mask 🪱

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter