Statsvetaren: Kristider gynnar stora partier

Småpartier har svårt att hävda sig i kristider, enligt en statsvetare som förklarar trenden i den senaste tidens opinionsmätningar.

De små partierna i riksdagen har den senaste tiden backat i opinionsmätningarna och flera skulle åka ur riksdagen om det var val idag. Den senaste mätning som visar detta är Svenska Dagbladet (SvD)/Sifos väljarbarometer, baserad på svar från 5 222 personer som deltagit i Sifos webbpanel.

Enligt undersökningen skulle Miljöpartiet (MP, minskar från 4,3 till 3,9 procent), Centerpartiet (C, 4,3 till 3,8 procent) och Liberalerna (L, oförändrat 3,5 procent) åka ur riksdagen. Kristdemokraterna (KD, oförändrat 4,3 procent) klarar sig men ligger ändå nära riksdagsspärren.

Folk väljer säkra kort i kristider

De partier som däremot ökar i stöd är de största partierna i riksdagen: Socialdemokraterna (S, 36,5 till 37 procent), Moderaterna (M, 19,3 till 19,4 procent), Sverigedemokraterna (SD, 18,4 till 18,6 procent) och Vänsterpartiet (V, 7,5 till 7,8 procent).

Göteborgs-Posten (GP) har talat med statsvetaren Jenny Madestam, som förklarar fördelningen av stödet.

Det är ett uttryck för att vi befinner oss i en orolig tid. I kristid lägger man hellre sin röst på ett stort regeringsbärande parti än ett litet parti.

Just nu hanterar Sverige en energikris, höga priser på mat och drivmedel som fortsätter stiga, samt en ständig anpassning av inrikespolitiken för att blidka Turkiet att släppa in Sverige i Nato. Om inte de små partierna i riksdagen kan presentera trovärdiga lösningar på problemen, så blir det svårt för dem att motivera sin existens, enligt Madestam.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter