Stenlund: ”Måste vara många som går ut & säger vad vi tycker”

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Personporträttet – Magnus Stenlund om sin bakgrund, sitt uppvaknande och friheten

I denna intervju får vi en närmare presentation av Magnus Stenlund, mest känd från SwebbTV som debattör och programledare, men också som ett återkommande dragplåster på Svenska Bok- & Mediemässan. Stenlund har på kort tid blivit oerhört uppskattad genom sina frispråkiga ledare och skarpsinniga analyser i SwebbTV:s program. Här följer ett utdrag ur Frihetsnytt intervjun med honom.

Magnus föddes och växte upp i Stockholmsområdet och spenderade idylliska somrar på morföräldrarnas gård i Småland. Han är gift och har tre söner som snart är på väg att flytta hemifrån. Musikintresset förenar familjen även om Magnus själv är den som konsumerar snarare än musicerar.

Jag har faktiskt hört av din mamma att du var en riktigt envis vinnarskalle redan i ungdomen. Du arbetade vid löpande bandet samtidigt som du gick på teknisk linje på gymnasiet, för att du ville köpa en musikanläggning. Stämmer det?

– Ja musik var ju viktigt för mig och jag såg detta som ett sätt att testa min förmåga. Trodde inte att det skulle vara en stor grej att jobba samtidigt. Jag tror att det var en bra erfarenhet

Hon berättade också att när du läste på heltid på Handels arbetade du samtidigt heltid som revisor och under en period läste du också in en juristexamen. Kan detta stämma Magnus?

– Jag har alltid tävlat med mig själv, det handlar om att bevisa för sig själv vad man klarar. När jag började på Handels insåg jag att det faktiskt finns personer här som är smartare än jag och det gillade inte jag. Då behövde jag tävla på något annat sätt, så jag stretchade mig själv till detta och det var jobbigt men det gick.

Vi måste värna om svensk nationell särart. den är oundgänglig för att få något att fungera i samhället

Magnus Stenlund
Om du ska beskriva dig själv med några egenskaper – vad skulle det vara?

– Jag är en person som hunnit bli tillräckligt gammal för att inte anpassa mig särskilt mycket för jag tycker inte jag har tid till det. Tidigare gjorde jag det inte för att jag inte begrep bättre. Min tid är väldigt värdefull för mig.

– Jag är inte alltid social, jag blir lätt irriterad och visar det. Jag tycker att jag får en djupare och mer direkt kommunikation då.

Magnus, du har ju nyss fyllt jämnt, hur ser du på det här med att bli äldre?

– Det är väl inte särskilt roligt. Skulle jag ha möjlighet att bli 360 år så skulle jag gärna bli det för jag har så mycket att göra. Jag jobbar med döden som deadline. Men jag försöker så gott jag kan motverka åldrandet genom att leva så sunt jag kan. Jag röker inte, dricker väldigt sällan, äter sunt och tränar.

– Jag tycker att ungdomskulten är helt galen, framförallt i Sverige. 30-åringar tror att de vet allt medan äldre människor inte tas på allvar.


Du har en fantastisk kondition med en vilopuls på 39, vad ligger maxpulsen på? Hur bär du dig åt?

– Man ska räkna från 220 och dra sin maxpuls från det för att få fram sin ålder, säger man. Men om man gör tvärtom och tar sin maxpuls och drar den från 220 då blir jag 35 år gammal. Och det planerar jag att sänka, så om 10 år bjuder jag alla på 30-årsfest.

– Jag höll ju alltid igång och rörde på mig som barn och ungdom och det tror jag var jätteviktigt för att bygga grunden.

Hur och när började ditt samhällsengagemang?

– Väldigt tidigt genom att min far var politiskt engagerad, så jag har alltid haft en känsla för rätt och fel och avskytt skenhelighet. Jag provade lokalpolitik via Moderaterna en tid men det var inte något för mig, det avskräckte snarare. Under en tid runt 2010-talet försökte jag nog hålla mig ifrån engagemang och tyckande om allt det konstiga som hände då. Vid afghandemonstrationerna blev det dock för mycket. Det var ju inga barn – det var gubbar som satt där och då blev jag så arg över de uppenbara lögnerna. Varför ljög man?

– Sen kom ju också MeToo som hängde ut enskilda människor och faktiskt förstörde deras liv. Då startade jag min blogg ”Sunt förnuft” (som nu heter ”Vakna Sverige”) för att fånga upp människor med samma funderingar som jag och jag fick riktigt många följare på den.

Så länge Public Service, Bonnier
och Schibsted har monopolställning kommer ingenting väsentligt att ändras.

Magnus Stenlund
Du har ju arbetat på bank och i den vanliga företagsvärlden hela livet, men sen några år är du på en helt annan sida än det så kallade etablissemanget? Hur känns det? Något du kan rekommendera?

– Nej, det kan jag inte. Det kommer med en stor mängd restriktioner som man bör vara medveten om innan man tar steget. Det stängs en del dörrar och många tidigare kontakter försvinner.

– 2009 när jag lämnade Sverige för en tid, då tyckte ju i princip alla inom näringslivet som jag, men sedan hände något och det var inte att dessa personer ändrade åsikt utan att de hade blivit livrädda för att uttrycka den, helt enkelt. De mutas genom pengar och karriärer att tycka att vi fortfarande har ett fantastiskt samhällssystem.

– Men de man träffar på andra sidan när man nu har bränt sina skepp, som jag nu har gjort, är en mycket sundare gemenskap för den bygger på en gemensam syn på verkligheten.

Man vill göra det svårt att uttrycka kritik, för den kommer bli mer och mer trodd. Det är farligt för dem.

Magnus Stenlund
Hur tycker du det ser ut med våra friheter i dagens Sverige?

– Det är väldigt illa. Man splittrar ju oppositionen eftersom man kommer med nya frågor att ta ställning i som till exempel vaccinfrågan. Den delade högern mycket mer än vänstern, så den delningen underlättade för dem att komma med restriktioner.
Man vill göra det svårt att uttrycka sin kritik, för den kommer att bli mer och mer trodd. Det är farligt för dem.

Vilka åtgärder ser du som de mest akuta för att få Sverige att gå åt rätt håll?

– Förutom en ny oberoende press som jag anser är nummer ett, så är det att vi måste upprätta ett fungerande rättssamhälle. Det måste avpolitiseras och vi måste få ett våldsmonopol som fungerar. Ekonomiskt kan vi inte bedriva en politik där vi kastar bort all produktion. Kärnkraft och vindkraft är inkompatibla så antagligen skulle man skulle behöva lägga ner all vindkraft för att få ett bättre system.

Behövs det en stor samhällsförändring? En slags revolution kanske till och med?

– Jag vill inte förespråka något sånt, men vi kan ju konstatera att för att de här tjockskallarna som sitter i riksdagen ska få en bra idé så krävs det uppenbarligen att något riktigt allvarligt händer. Nu börjar de prata kärnkraft exempelvis. Samhällschocker vill väl ingen ha, för vi drabbas ju alla av dem, men jag vill ändå att de ska komma så fort som möjligt för att de är oundvikliga. Det är då människor börjar tänka om. Vi måste vara många som går ut och säger vad vi tycker. Och gör vi det kanske till och med moderater och sossar kan göra något vettigt.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några varor i din varukorg ännu.

Bläddra bland produkter