Stig von Bayer – En dekorerad Kongoveteran har gått ur tiden

Under inbördeskriget i Kongo på 1960-talet skickade Sverige ned en FN-styrka för att bistå med fredsarbetet. En av de som deltog var Stig von Bayer, som fick flera utmärkelser för sina insatser. Nu har Kongoveteranen somnat in och hans vän Roger Richthoff berättar om honom.
En ung Stig von Bayer utanför FN-skrapan i New York. Foto: Fredshistoria
En ung Stig von Bayer utanför FN-skrapan i New York. Foto: Fredshistoria

Den 23 april 2024 somnade Stig von Bayer in vid 86 års ålder. Han hade haft ett rikt och äventyrligt liv. Redan 1949 flyttade hans familj till Kongo, för att arbeta som biståndsarbetare. Just Kongo skulle spela en stor roll i hans liv, eftersom han återvände dit som FN-soldat 1960. Han deltog i strider och stannade i Kongo till 1964.

För sina insatser belönades han med Vasamedaljen1 1964. 2012 fick han Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, eftersom han 1961 fick handen söndertrasad av splitter när en bil sprängdes av en raketattack. Trots sin skada lyckades han bekämpa fiendenästet så att nästa raketattack missade sitt mål.

Utöver sina insatser i Kongo var von Bayer engagerad i arbetet för fred i världen. Han arbetade för Röda Korset i Vietnam och Etiopien, samt tjänstgjorde som fredsbevarande FN-soldat på Cypern på 1960-talet.

Vännen berättar om Stig

Den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten och militären Roger Richthoff var vän med von Bayer. Richthoff har själv genomfört ett antal tjänstgöringar utomlands i FN-tjänst. För Frihetsnytt berättar Richthoff om hur han lärde känna von Bayer.

Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

Han var vice ordförande för Kongoveteranerna. Jag lärde känna honom när jag var yrkesofficer. Då jag själv hade tjänstgjort utomlands så träffades vi i olika sammanhang. Jag var väldigt intresserad av Kongotiden, som var särskilt svår. Sen var han en speciell person. Han var väldigt trevlig och lätt att prata med.

Richthoff berättar om de faror som von Bayer återkommande utsattes för och det mod som han uppvisade.

Från 1962 var han field liaison officer, en slags problemlösare, och var direkt underställd FN-högkvarteret i Leopoldville. Han deltog i flera strider och var utsatt för en ständig livsfara. Han fick bland annat en pil i foten. Hans mod i svåra situationer är väl omvittnad.

Ointresse hos SD

Under tiden som Richthoff satt i riksdagen för Sverigedemokraterna (SD) försökte han uppmärksamma veteranerna och ville att partiet skulle hedra dem.

Jag uppmärksammade det här under min tid som sverigedemokrat. Jag föreslog för gruppledaren, Henrik Vinge, att vi skulle bjuda in Kongoveteranerna till riksdagen. Svaret jag fick var att det kunde jag ”sköta själv”. Jimmie Åkesson har aldrig varit intresserad av veteranerna och har aldrig varit med på veterandagarna för att hylla veteranerna, eller visa respekt för deras insatser, berättar Richthoff.

Årets veterandag den 29 maj

Både von Bayer och Richthoff har återkommande deltagit på veterandagarna. I år år äger veterandagen rum onsdagen den 29 maj. Under veterandagen kommer man hylla Kongoveteranerna och von Bayer.

Jag har haft kontakt med cheferna för veterandagarna och försöker bidra till att göra det bra för kongoveteranerna. Allt är i syfte att hylla Kongoveteranerna och Stig von Bayers minne. Förra året var jag på plats och hjälpte Stig med hans rullstol. I år har vi ordnat så att Kongoveteranerna får en särskilt uppmärkt plats, samt ett särskilt utmärkt bord vid middagen.

Von Bayers betydelse för veteranerna

Stig von Bayer i uniform. Foto: Fredsarkivet
Stig von Bayer i uniform. Foto: Fredsarkivet

Stig von Bayer var en hyllad FN-veteran, som många militärer såg upp till, berättar Ricthoff.

Att delta i FN-tjänst var frivilligt förr. Det sågs som en form av merit att ha tjänstgjort. Det var hur många som helst som sökte till dessa tjänster. Han sporrade väldigt många soldater att själva söka. När jag tjänstgjorde var det många befäl som hade tjänstgjort i tuffa situationer, och de hade i sin tur sannolikt påverkats av Stig von Bayer och andra Kongoveteraner. När jag lärde känna Stig så underlättade det att jag själv hade tjänstgjort utomlands.

Synen på Nato

Von Bayer verkar inte ha varit en uttalad motståndare till Nato, men i samtal med Richthoff framkom det att han hellre ville fokusera på ett starkt svenskt försvar.

När vi talades vid ansåg han att det var bättre att bygga upp ett starkt svenskt försvar, framför att gå med i Nato. Vi skulle ha en operativ inriktning och ett nära samarbete med Finland. Det var den uppfattning jag fick och jag fick aldrig intryck av att han tyckte något annat. Han var ingen direkt motståndare till Nato, men han ansåg att vi skulle fokusera på att bygga ett starkt svenskt försvar och en starkare allmän värnplikt.

  1. En medalj som delas ut för allmänt medborgerliga förtjänster. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter