Stockholms bostadspriser i trendbrott

Fastigheter i Sverige väger tungt i nationalförmögenheten. Därför är det allvarliga nyheter om fastigheter sjunker i pris på bred front under längre tid. Det har nu inträffat under kris- och krigsåret 2022. Men de senaste siffrorna pekar på en positiv utveckling.

Svenska bostadspriser, enligt Mäklarstatistik, har under en tid sjunkit i en stadig kurva nedåt. Utvecklingen är svår att kalla för en krasch, som brukar kännetecknas av att mer eller mindre alla försöker sälja samtidigt. Inte desto mindre är utvecklingen förstås negativ för svensk ekonomi.

Den som ska betala en mycket hög ränta för sitt bostadslån behöver köpa bostad till ett lägre pris, och utvecklingen verkar vara på väg mot högre räntor ännu ett tag.

Valueguard, som är en av de mest respekterade bedömarna av svensk fastighetsmarknad, ser dock nu en ljusning. Det rapporterar Privata Affärer. Göteborg och Stockholm är de ledande privatbostadsmarknaderna i Sverige, och där har nu priserna gått upp med 1,4 procent respektive 2,0 procent.

Nedåtrisker

Januari kan vara en mindre bra jämförelsemånad eftersom månaden historiskt alltid har varit en månad med bra prisutveckling. Samt något fall nedåt i inflationen, som är den faktor som driver räntorna uppåt, har ännu inte visat sig med hårda siffror. Men de flesta trendbrott i större sammanhang börjar med små rörelser åt rätt håll, såsom dagens siffror från Stockholm och Göteborg.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter