Stödet är en kalldusch för sossarna

En färsk opinionsundersökning visar att Socialdemokraterna blir kvar i EU-parlamenetet men det blir inte som man tänkt sig. Undersökningen är en riktig kalldusch för sossarna.

En opinionsundersökning från SVT/Verian visar att samtliga riksdagspartier ser ut att bli kvar i EU-parlamentet.

Stödet för småpartierna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är dock inte statistiskt säkerställda och ligger farligt nära gränsen. Med andra ord kan de fortfarande åka ut den 9 juni.

Misslyckande för sossarna

En sak som däremot är statistiskt säkerställd är Socialdemokraternas (S) kraftiga nedgång. Många sossar hade hoppats på ett stöd på över 30 procent, men så blir det inte.

Mats Knutson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0 DEED
Mats Knutson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0 DEED

Från att ha haft 29,7 procents stöd den 6 maj har man nu minskat till 25,1 procent. SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson beskriver siffrorna som en kalldusch för S.

– Socialdemokraternas nedgång beror på flera faktorer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet går bra och utmanar partiet med välkända kandidater samtidigt som S har en utmaning med att mobilisera sina egna väljare, säger Per Södermalm opinionsansvarig på Verian enligt SVT.

Större får mer – mindre får färre

Om SVT:s opinionsundersökning håller sig till valdagen innebär det att de större partierna, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle få ytterligare ett mandat var jämfört med idag.

De små partierna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet skulle däremot tappa ett mandat var. Moderaterna och Liberalerna skulle ha lika många mandat som innan.

Så blir mandatfördelningen

Sverige har 21 mandat i EU-parlamenetet som ska fördelas på Sveriges partier efter EU-valet.

  • Vänsterpartiet 2 (+1)
  • Socialdemokraterna 6 (+1)
  • Miljöpartiet 2 (-1)
  • Centerpartiet 1 (-1)
  • Liberalerna 1 (-+0)
  • Kristdemokraterna 1 (-1)
  • Moderaterna 4 (-+0)
  • Sverigedemokraterna 4 (+1)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter