Stödet för Trudeau faller

Justin Trudeau har länge varit en PK-politiker som vet hur han ska bli vald och omvald. Nu verkar dock de politiska molnen hopa sig för Kanadas premiärminister.

Justin Trudeau har varit Kanadas premiärminister sedan 2015 genom att ha blivit vald tre gånger. Han gick in i sin politiska karriär med en stor del av marknadsföringsarbete avklarat genom att han bär samma namn som sin far, Pierre Trudeau som också var premiärminister i Kanada och tongivande för kanadensisk politik på sitt sätt, bland annat genom att se till att Quebec-frågan inte ledde till en delning av Kanada.

Trudeau har också haft förliga politiska vindar genom att han representerar politiskt korrekta ståndpunkter, och därmed har haft ett grundmurat stöd i media (trots skandaler och svårigheter som alltid drabbar politiker på högre nivå).

Vändpunkt?

Nu kan det dock vara så att Justin Trudeau och hans regering har nått det som i militära sammanhang kallas kulminationspunkt – han har tagit det så långt det går, och nu börjar svårigheterna komma ikapp honom. Det tror i alla fall The Telegraph. Trudeau tappar i opinionssiffrorna, och hans magi, som han själv underhållit med skickligt bruk av sociala media, har inte samma verkan som förr.

Sakpolitiskt finns flera problem i Kanada som Trudeau inte synes kunna göra något åt med politiskt korrekta åtgärder. Räntor och huspriser har stigit på ett sätt som ställer många yngre kanadensare utan möjlighet att skaffa sitt första hem. Han har också tyngt oljeindustrin med bland annat koldioxidskatt, som blir en mindre katastrof för de många kanadensare som arbetar inom landets energisektor, och en börda för all industri i Kanada som använder större mängder energi.

BNP har han fått att öka genom vad som i praktiken är massinvandring, 700 000 invandrare till Kanada 2022 (bara 200 000 färre än till USA, som har åtta gånger så många invånare). Och BNP ökar. Men det som spelar roll för välståndet är BNP per capita, och med så många nya som ska dela så blir det ingen ökning på den fronten.

Justin Trudeau kan nog ha blivit vald, till och med omvald med hjälp av den politiska korrekthetens makt, i media och på annat håll. Men till slut kommer verkligheten ifatt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter