Stöldvåg av fartkameror till Ryssland var krigshetsarlögner – SVT hängde på

Den senaste tidens stöldvåg av 100-tals fartkameror är uppklarade. Massmedias experter har misstänkt att stölderna haft kopplingar till ryskt spionage. Nu är tre svenska fartsyndare häktade för stölderna.

Stöldvågen fick rubriker i Sveriges största medier, Aftonbladet och Sveriges Television som gav Ryssland skulden. Mediakoncernernas experter förmodade att de stulna kamerorna skulle användas i ryska drönare i Ukrainakriget. Samnytt var först med avslöjandet att nyheten är falsk.

De gripna är ej ryska spioner

Nu är en 20-årig man, som tidigare blivit bötfälld på grund av en fartkamera, gripen misstänkt för grovt häleri tillsammans med två andra män 21 och 22 år gamla. Detta säger åklagare Rickard Wahlqvist till Samnytt. Samtliga män är svenskar. 

Mediernas idé, att krigshetsa med hjälp av påstpendet att Ryssland stjäl kamerautrustning i Sverige, kom ursprungligen från den Natovänlige bloggaren Lars Wilderäng – allt enligt Samnytt.  

Medias rapportering kopplad till NAFO?

Enligt Samnytt samlas Wilderäng och andra Natoanhängare i Nafo, The North Atlantic Fellas Organization som är en grupp aktivister med uppdrag att propagera och desinformera kring Rysslands invasion av Ukraina.

Never check a good story

Geom den tilltagande ägarkoncerntrationen av massmedia är de så kallade systemmedierna alltmer dominanta på sina marknader. De ägs av dem som kallas Makthavarna du aldrig valde och är starkt koordinerade. Om en av deras nyheter senare visar sig vara falsk behöver de inte räkna med att någon större del av läsarskaran någonsin får reda på detta. Därför finns det inom amerikanska journalistkretsar ett valspråk som går ut på att man kan strunta i vad som är sant eller falskt, så länge den påstådda händelsen stärker det narrativ som ägarna vill ha förmedlat.

Mindre, oppositionella massmedier har däremot alla skäl att vara noga med faktakollen. Om en oppositionell tidning skulle slarva i ett enda fall måste man räkna med att statliga och oligarkägda mediakoncerner sparar misstaget i sina databaser – för att senare använda det i en kritiskt reportage om den egna redaktionen, ett reportage som då kommer att ses och läsas av miljoner.

Kamerorna oanvändbara för drönare

Uppenbarligen är det den ovan nämnda amerikanska principen som varit vägledande för SVT, Aftonbladet med flera när de stulna fartkamerorna kom på tal.

I massmedias rapportering kallades trafikverkets kameror för ”Canon-kameror” och man skrev vidare att kamerorna var snarlika de ”DSLR-kameror” från som hittats i kraschade ryska drönare i Ukraina.

”DSLR” låter specifikt men är bara en förkortning för systemkamera. Samhällsnytt, som i motsats till massmedia kontrollerar sina nyhetstips, påpekar att det stämmer att ryska drönare som kraschat i Ukraina haft kameror från Canon. Men Samhällsnytt kontrollerade givetvis att Trafikverkets kameror är av samma märke.

Vi har Nikonkameror, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson till Samnytt.

De har ett väldigt begränsat användningsområde. De kan ta bilder på femton meters håll, och det är stillbilder de tar.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar