Stoltenberg: Vi har slut på allt; Milley: Segern blir vår

Natosidans ammunitionen är på väg att ta slut, liksom Ukrainas soldater. I detta läge säger den amerikanska generalstabens ordförande att Nato och Ukraina är på god väg att vinna kriget. Vad har hänt? Enligt överste Douglas MacGregor handlar det om samma korruptionsfenomen som vi känner igen från Sverige.

Bland allmänheten är USA:s högste general Mark Milley känd för skoningslös tvångsvaccinering och politiska befordringar. Generalens liberala lojaliteter kom tydligt i dagen då den demokratiska kongresskvinnan Nancy Pelosi instruerade honom att ringa till sin kinesiska kollega och berätta för honom att dåvarande president Donald Trump är galen men att kineserna inte behöver oroa sig, eftersom de amerikanska kärnvapnen är i säkra händer. Eftersom telefonsamtalet snabbt läcktes till pressen utgår bedömare från att det hela var en del av demokraternas ständiga arbete för att undergräva Donald Trumps anseende – vilket den fyrstjärnige generalen stod till tjänst med.

Ryssland chanslöst

I torsdags ställde sig general Milley upp framför ett hav av amerikanska flaggor för att läsa innantill och berätta att Ryssland är chanslöst mot Ukraina. Förutom att varje ryss borde böja sitt huvud i skam över ”Putins” skamliga, omoraliska, olagliga, brutala, och så vidare, invasion förklarade generalen att Ukraina med sina ”54 allierade nationer” kämpar för ett högt och värdigt mål – nämligen ”rules-based international order”. Expertbedömare som Scott Ritter och överste Douglas MacGregor noterar att demokraterna allt mer sällan talar om ”internationell lag” men desto oftare om det mer flexibla begreppet ”regel-baserad” ordning.

”Slut på ammunition”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg berättade vid samma möte en delvis annorlunda historia. Enligt honom saknar Ukraina inte bara de artillerigranater man behöver för att återerövra Krim, Donetsk och Luhansk. Västländerna tillsammans är även oförmögna att producera nya granater i den takt som Ukraina måste skjuta iväg dem för att hålla ryssarna nere i sina ställningar. ”Ukraina använder ammunitionen mycket snabbare än Väst producerar den” sade Natochefen.

Yttrandet fälldes i fredags men det är numera bortklippt från nyhetskanalernas återgivning av hans tal. I DW:s version nedan kan man höra det i översatt form, liksom inklippt i ett program på YouTube där överste Douglas MacGregor samtalar med kolumnisten Andrew ”Judge” Napolitano (tre minuter in här).

Samtidigt kan man inte ta för helt givet att Stoltenberg, i praktiken USA:s talesman, talar sanning. Enligt vissa bedömare ingår en maximal upptrappning av kriget i den amerikanska planen, vars slutmål många tror är en invasion och uppdelning av Ryssland i fem ”självstyrande” ockupationszoner. Felaktiga uppgifter om Natos svagheter kan i så fall vara ägnade att locka Ryssland att försöka bita av mer än man kan svälja bland de mindre östeuropeiska Natoländerna.

30 månaders krig mot Nato

Källor inom den ryska generalstaben påstår enligt överste MacGregor att man där förbereder sig för ett 30 månader långt krig ”mot Nato och USA”. Man säger också att de ryska krigsmaterielfabrikerna kör treskift, det vill säga produktion 24/7.

En sak som tyder på att den ryska situationen vad gäller krigsmateriel ser hyggligt ljus ut är att man under pågående krig faktiskt exporterar vapen. Enligt Forbes ska det bland annat handla om 24 stycken jakt- och attackplan av typ Su-35 Flanker – ett överljudsplan som flygs av en man men som kan ta med sig hela 8 ton explosivt ”bagage” vid sina utlandsbesök.

Vad tjänar Milley på sina uttalanden?

Även om ovan nämnda konspirationsteori skulle stämma är general Milleys bombastiska yttranden uppenbart verklighetsfrämmande. Överste MacGregor, som varit militär rådgivare under amerikanska presidenter, menar att general Milley tillhör den nya typ av officer som är politiskt lierad med liberala krafter och som säger vad som helst som han blir tillsagd att säga av rent politiska skäl.

Överste MacGregor utgår för sin del från att general Milleys prioriteter är desamma som de som nyligen burit den socialdemokratiska partigängaren Ann Linde till en befattning som rådgivare inom Apple Corporation.
Professionell integritet är ingenting som berör honom. Han ser en annan framtid. Kom ihåg att när dessa personer pensionerar sig finns det en mängd vänsterextrema oligarker som kommer att ordna inkomst åt dem och ta hand om dem. Målet här är att klara provet – budskapet är ”belöna mig när jag avgår”, det är allt, avslutar den pensionerade översten.

General Milleys chef, president Joe Bidens försvarssekreterare Lloyd Austin, hade tidigare ett ytterst välbetalt men måttligt ansträngande arbete hos vapensmedjan Raytheon. Enligt Douglas MacGregor är denna typ av befattningar slutmålet för den allt större del av de högre militärerna, vars moraliska kompass under åren har blivit utsliten.

Vad ligger i korten för Ukraina?

Efter Rysslands inledande, misslyckade omfattningsoperation mot Kiev har striderna från rysk sida till stor del utkämpats av en privatarmé, Wagnergruppen. Detta är ett slags militärt Securitas som till stor del rekryterar sina soldater bland fängelsekunder – genom att bovarna utlovas frigivning om de kämpar väl under moder Rysslands fanor. Bara en mindre del av de fotsoldater som kämpat vid fronten hittills har varit värnpliktiga.

Första vågen av mobiliserade värnpliktiga är nu färdiga med sin utbildning. Enligt överste MacGregor har cirka 250 000 av dessa samlats i tre olika uppmarchområden. Där tränas de nu medan de inväntar att den stridserfarna Wagnergruppen ska avsluta de hårdaste striderna som rasar framför Bachmut. Man inväntar också att det ryska artilleriet ska förstöra det som finns kvar av luftförsvar öster om Djnepr-floden. När de värnpliktiga väl går in, eller rättare sagt rullar in, ska de kunna ha täckning av ryskt flyg.

Detta i kombination med den svåra rekryteringssituationen på den ukrainska sidan innebär att det bedöms osannolikt att vi har en t-skjorteklädd president vid makten i Kiev när 2024 rings in.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter