Stopp för permanenta uppehållstillstånd

Migrationsministern meddelar att regeringen vill få ett slut på de permanenta uppehållstillstånden och istället införa fler tidsbegränsade tillstånd.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till SVT att hon på sikt, för asylrelaterad invandring, vill utmönstra de permanenta uppehållstillstånden och istället införa tillfälliga tillstånd knutna till skyddsskäl.

Stenergard säger att hon också vill korta handläggningstiden för asyl till Sverige. Hon anser att det är inhumant att människor fastnar i en långvarig asylprocess som är fallet idag.

De som inte har skyddsskäl kan återvända till sina hemländer. De som får stanna ska få en verklig chans att komma in i samhället på riktigt, säger hon.

Ska bli svårare att erhålla medborgarskap

Regeringen och Sverigedemokraterna vill också förlänga den tid som krävs för att få bli svensk medborgare. I regel ska du ha bott sammanhängande i Sverige i minst 5 år för att få beviljat medborgarskap. Migrationsverket menar också att man ska ha ”levt ett skötsamt liv” för att kunna bli svensk medborgare – en regel som inte alltid har uppfyllts.

Ministern säger att medborgarskapsprocessen ska förlängas, men specificerar dock inte med hur lång tid, och reglerna skärpas. Egenförsörjning och kunskapskrav kan framöver bli aktuellt för den som aspirerar på att bli medborgare i vårt land.

Skrivningarna i Tidöavtalet verkar hittills lovande på detta område, men det återstår att se om regeringen och SD kommer att lyckas driva dessa frågor hela vägen in i mål.

Politikern Jeff Ahl kommenterar:

Alternativ för Sverige-politikern och specialistofficeren Jeff Ahl kommenterar nyheten med stor skepsis:

I valrörelsen där Sverigedemokraterna mer eller mindre lovade att det skulle bli noll asylinvandring från länder som inte är grannländer till Sverige – varför behöver man ens diskutera frågan om uppehållstillstånd. Det skulle ju vara noll! Det som jag och flera andra har varnat för, att det här med EU:s miniminivåer som man pratar om, det kommer inte innebära stoppad utomeuropeisk invandring, utan kommer på sin höjd betyda minskad utomeuropeisk invandring. Och eftersom det är EU:s miniminivåer som gäller kommer de antagligen inte vara så små.

Till själva permanenta uppehållstillstånden, eller om det ska vara tillfälliga – är det så att det kommer implementeras först 2024 (fortsättning)

 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter