Unga kineser som utbildat sig på universitet får inga jobb. Samtidigt fortsätter kommunistpartiet sin kamp för ”nollcovid”.
När tio miljoner unga kineser tog examen vid landets universitet i våras, steg ungdomsarbetslösheten från 15,3 procent i januari till 19,9 procent i juli, rapporterar South China Morning Post. Arbetslösheten har ökat skarpt ”medan Kina har intensifierat nedstängningar och andra åtgärder för att hejda den mycket smittsamma Omicron-varianten”, uppger tidningen.
Det innebär att en av fem unga kineser (16-24 år) är arbetslösa. När Beijings statistikbyrå NBS började publicera statistik över ungdomsarbetslösheten år 2018, före pandemin, var den mindre än hälften så hög med 9,6 procent.
– Företag som har svårigheter under Covid-pandemin är mindre kapabla att ta upp nya arbetare. Samtidigt har återhämtningen inom tjänstesektorn, en stor källa till jobb för unga, varit långsam, sade NBS talesperson Fu Linghui tidigare i augusti.
Kommunistpartiet och president Xi Jinping har under Covid-restriktionerna fått allt större problem med att entusiasmera ungdomen i sina försök att få fart på ekonomin. Under 2021 växte den så kallade ”ligga platt-rörelsen” (tang ping, 躺平) som i korthet går ut på att bara göra så mycket man absolut måste för att klara sig, istället för att entusiastiskt ta del i samhällsmaskineriet.
Växande kritik
Lu Feng, ekonom vid Peking University, säger i ett uttalande att regeringens fortsatta insisterande på ”nollcovid” måste ”modifieras” så att åtgärderna inte slår så hårt mot ekonomin. Att uttrycka sig extra försiktigt när man kritiserar kommunistpartiet är naturligtvis klokt ifall man vill ha en karriär i Kina, och det är alltså sannolikt att Lu egentligen menar att åtgärderna är galna och måste få ett slut snart. Detsamma kan sägas om SCMP och vissa andra medier i landet.
Ingenting tyder dock på att den kinesiska staten kommer att minska sina repressiva Covid-åtgärder i första taget. Samtidigt med rapporten om den höga ungdomsarbetslösheten, har det bestämts att 90 procent av eleverna i gymnasieskolorna måste vara trippelvaccinerade mot Covid-19 (istället för dubbelvaccinerade som tills nyligen) för att undervisning i klassrummen ska få bedrivas.
SCMP konstaterar att turism-, hotell- och cateringbranscherna drabbats extra hårt av restriktionerna. Dessutom har privatskolor och bolag som tillhandahåller nätbaserade tjänster sagt upp anställda eller minskat nyrekryteringen på grund av myndigheternas repression.