Stor butiksstrejk i Finland

Även i Finland börjar människor tröttna på försämrade ekonomiska levnadsförhållanden och i morse gick 16000 butiksanställda ut i en 48 timmar lång strejk. Kravet är 200 euro i lönepåslag.

Finländarna är, precis som svenskarna, inte direkt kända för att göra så stort väsen av sig. Men i morse avstod 16000 butiksanställda att gå till sina arbetsplatser på grund av att arbetsgivarna inte vill tillgodose deras lönekrav på 200 euro i månaden, skriver Svenska Yle.

Strejken kommer att pågå i 48 timmar fram till lördag morgon och omfattar 160 stormarknader samt områdesterminaler. Trots detta kommer flera av butikerna att kunna hålla öppet helt eller delvis under tiden, så det finns inte någon anledning att börja hamstra mat, säger beredskapsexperten vid Finsk Handel, Lauri Kulonen.

Kan strejkerna utvidgas?

Butikernas andra strejkvåg kan stänga bland annat alla Prisma-butiker, K-Citymarket-, S-marketbutiker och Lidl-butiker från och med den 16 februari, om ingen överenskommelse nås mellan parterna dessförinnan.

Utöver det kan logistikbranschens första strejk sättas igång från och med den 13 februari. Därtill kan deras andra strejkvåg inledas den 20 februari.

Folket protesterar och strejkar här och var

Frihetsnytt har i åtskilliga artiklar tagit upp de protester, demonstrationer och strejker som pågår runt om i världen. I Frankrike demonstrerade över en miljon fransmän nyligen mot höjd pensionsålder. En halv miljon britter drog ut i strejk förra veckan och delar av Englands vårdpersonal strejkade i måndags mot den usla ekonomiska politiken som förs i Storbritannien. Danskarna ska i dagarna skicka 70 busslaster med demonstranter till Köpenhamn i protest mot att en traditionsenlig helgdag ska tas bort. I lördags samlades 3000 Lidköpingsbor i protest mot att akutsjukvården riskerade att läggas ner.

Detta är bara ett axplock av alla de missnöjesyttringar som människor visar runt om i världen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter