Stor fredsdemonstration i Paris – media mörkar

När tusentals parisare demonstrerar mot vapenleveranserna till Ukraina håller svenska media det hemligt. Massmedierna har övergått till den typ av nyhetsrapportering som kännetecknar krigförande länder – mycket tyder idag på att EU är att betrakta som ett krigförande land.

När ”ett hundratal” lärare i Perus huvudstad Bogota demonstrerar för högre löner fick vi läsa om det i både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. När några tiotal ungdomar i Tyskland klistrar fast sig i någonting framför journalisternas kameror får svenskarna reda på alla detaljer. Men när många tusen patrioter i Paris demonstrerar mot Frankrikes medlemskap i Nato och regeringens leverans av vapen till Ukraina, blir det helt annorlunda. Då finns inget spår, inte ens en notis om händelsen i svenska massmedier. Samma mediabehandling har mött de mycket omfattande tyska och österrikiska fredsdemonstrationerna – Frihetsnytts journalister är ofta hänvisade till Telegramkanaler för att få reda på att protester mot globalisternas politik överhvudtaget har inträffat. Detta har inte bara gällt krigspolitiken utan även rapportering om vaccinskador.

”25 demonstrationer mot Nato över hela landet”

Florian Philippot, ledare för högerpartiet Les Patriotes, som organiserade marschen, hävdade att ”omkring 10.000” människor deltog och att detta var den största fredsprotesten hittills. Natos flagga klipptes i bitar och enligt Philippot hölls 25 mindre anti-Natomöten på andra håll i Frankrike samma dag. Detta rapporterade Fars News. Videor från den franska huvudstaden visade åtminstone flera tusen människor, med franska nationalflaggor och en stor banderoll med texten ”För fred”.

”Inga missiler, inga flygplan, inga stridsvagnar till Ukraina”

Folkmassan skanderade slagord, inklusive ”Inga flygplan, inga stridsvagnar, inga missiler för Ukraina”, ”Låt oss gå ur Nato”, ”Macron, vi vill inte ha ditt krig” och ”Nej till tredje världskriget”. Florian Philippot steg sedan upp på scenen och använde en sax för att klippa den blå Natoflaggan på mitten till demonstranternas jubel. ”Nato betyder krig”, proklamerade han.

Tidigare vice partichef i LePens parti

Florian Philippot har iscensatt protester mot franskt medlemskap i Nato och EU sedan hösten, samtidigt som han kritiserat vapenleveranser till Ukraina hårt under hela den pågående konflikten.

Mellan 2012 och 2017 var Philippot biträdande chef för det stora oppositionspartiet Rassemblement National (Nationell Samling), som fram till förra året leddes av Marine Le Pen. Efter att ha lämnat Rassemblement National etablerade 41-åringen sitt eget parti, Les Patriotes.

Emanuel Macron har nu valt väg

Frankrikes president Emmanuel Macron har varit en av få västerländska ledare som upprätthållit kontakten med Rysslands president Vladimir Putin under striderna i Ukraina. Han har också talat om behovet av att uppnå en vapenvila som inte skulle ”förödmjuka Ryssland”. Sedermera har Macron förankrat sig i Natos ringhörna, med överdrivna vänskapsbetygelser till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Frankrike är numera en av EU:s huvudleverantörer av tunga vapen till Ukraina men Paris försåg redan tidigare Kievregimen med Caesar-haubitsar. I januari meddelade Macron att Volodomyr Zelenskyj och hans regering skulle få dussintals fransktillverkade AMX-10 pansarfordon, ofta beskrivna som ”lätta stridsvagnar”.
Han uteslöt inte heller leverans av stridsflyg.

Ryssland: ”Vi är i krig”

De svenska massmediernas rapportering är omöjlig att skilja från rapporteringen i ett krigförande land. Bedömare menar att situationen liknar den i Ukraina och Ryssland, där inga nyheter utom sådana som höjer stridsmoralen är tillåtna.

Enligt bedömare är plötsligt massmedia och EU i krig med Ryssland. Rysslands talesmän konstaterar inte utan fog att västerländska regeringar, genom att tillhandahålla vapen i en mycket dödlig pågående konflikt, har gjort sina länder till ”de facto deltagare i fientligheterna”.
Gränsen mellan indirekt och direkt inblandning försvinner gradvis, sade den ryske talesmannen Dmitrij Peskov förra veckan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter