Stor hyllning i Kanada till legendaren Salming

Legendaren och ishockeyikonen Börje Salming fick under en ceremoni under helgen motta stående ovationer från publiken som aldrig verkade vilja ta slut. Detta skedde under Hall of Fame-helgen på Börjes förra hemmaarena i Toronto, Kanada.

Ishockey finns i svenskarnas DNA och även om sporten inte grundades av svenskar, så har många svenskar varit med om sätta sin prägel på sporten. Börje Salming var nästan först bland svenskar att bli riktigt känd som hockeyspelare, och är troligen den som har betytt mest för att definiera svensk hockey inte minst internationellt.

Som en av de första svenskarna att ta steget över till Nordamerika som hockeyspelare spelade han 16 säsonger i det klassiska Toronto Maple Leafs, ett av de sex lag som grundade NHL. Detta blev nästan hela hans karriär efter två SM-guld med Brynäs.

Besatt en uthållighet som få andra

Salming symboliserade den enkla, fysiska och funktionella hockeyn och läste spelet på ett sätt som gjorde att han nästan alltid var på rätt plats på rinken. Han visade också på betydelsen av vilja och uthållighet, efter att flera gånger ha kommit tillbaka efter skador som skulle ha avslutat de flesta andra spelares karriärer. Som förste svensk blev han den 25 november 1996 invald i Ishockeyns Hall of Fame, och inte bara som förste svensk utan även som förste europé.

Totalt är nu sju svenskar invalda i den prestigefyllda Hall of fame: Börje Salming, Mats Sundin, Nicklas Lidström, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson, Henrik Sedin och Daniel Sedin.

I helgen hyllades han i sin gamla hemmaarena i Toronto, omgiven av sin familj, med ett speciellt insatt hyllningsprogram i samband med match. Trots svår ALS och med döden inom synhåll fick han uppleva ett sista farväl till sina hemmafans.

Börje Salmings minne kommer att bestå. Det har han själv skapat åt sig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter