Stor konferens om barns rättigheter 4-6 september

Det är ett växande problem i Norden att små barn påverkas att ta avstånd från den ena föräldern, utan att det finns någon grund för det. Detta kommer att uppmärksammas på en stor konferens som hålls i september. Frihetsnytt har talat med en av initiativtagarna, psykologen och forskaren Lena Hellblom Sjögren.

Problemet med barn som manipuleras att ta avstånd från den ena föräldern (så kallad ”föräldraalienation”) i samband med separationer är omfattande. Av den anledningen kommer en stor konferens att hållas den 4-6 september i Oslo, Norge. Programmet fins på www.pasg.no.

Bakom konferensen står organisationen Parental Alienation Study Group (PASG), vars syfte är att uppmärksamma problemen.

Lena Hellblom-Sjögren. Foto: Frihetsnytt
Lena Hellblom-Sjögren. Foto: Frihetsnytt

Främja barns hälsa och rättigheter

En av personerna som arrangerar konferensen är psykologen Lena Hellblom Sjögren, som länge engagerat sig i frågan.

– Det som står i fokus är att främja barns hälsa. Det inkluderar att barnet ska få ha kontakt med båda sina föräldrar, om de är tillräckligt bra föräldrar. Vår konferens handlar om att uppmärksamma att barn far oerhört illa, över hela världen, eftersom de som ska hjälpa barnen inte har tillräckligt med kunskap för att förstå att familjen är en grundläggande enhet i ett demokratiskt samhälle, berättar hon för Frihetsnytt.

Föräldraalienation – den ena föräldern ”dödas”

Hon förklarar även vad föräldraalienation innebär.

– Det innebär att den ena föräldern vänder barnet mot den andra föräldern och får barnet att tro att det är barnet som av egen fri vilja har valt bort den andra föräldern. Det är en slags tankereformering, ett annat ord för hjärntvätt. Det sker genom att den ena föräldern blir väldigt baktalad av den andra föräldern. Det gäller både mammor och pappor.

Om barnet får träffa den baktalade föräldern då kan barnet se att det som påstås inte är sant. Men om barnet inte får ha kontakt med den andra föräldern, kan barnet inte se att det som påstås om denna förälder är osant.

Problemet med föräldraalienation är inte begränsat till ett specifikt land, utan förekommer över hela världen, enligt Hellblom Sjögren.

– Det är ett omfattande problem över hela jordklotet. Ska man titta på Sverige så är det flera tusen som drabbas. Man måste räkna med alla som står ett barn nära, 10-20 människor och alla påverkas när ett barn får en förälder ”dödad”, inte fysiskt, utan dödas snarare ur barnets liv. Den enda hjälp som barnet får är att hata föräldern ännu mer, vilket skadar barnets identitet och självkänsla.

Därför ska du gå på konferensen

Hellblom Sjögren berättar även om vad man kan förvänta sig från konferensen.

– Vi vänder oss till tre målgrupper: forskare, praktiker och drabbade anhöriga, vi har försökt skapa ett blandat program med paneldiskussioner, föreläsningar samt dialogföreläsningar. Centralt är barnets mänskliga rättigheter. Jurister och en domare som har arbetat i den europeiska människorättsdomstolen kommer som talare. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Skilsmässor kan bli väldigt uppslitande. Det är starka känslor inblandade. I dom fall hustrun älskar maken och upptäcker att maken varit i säng med en annan kvinna blir det ju chock , ilska och i värsta fall rent hat.
    Då försöker ju den bedragna parten vinna över barnen på ”sin sida” . Det kan ju mycket väl vara kvinnan som varit otrogen…Ni vet ..Firmafest –mycket alkohol –och utan att tänka sig för så blir det en erotisk kontakt båda önskar varit ogjord –dagen efter.
    Sedan kommer ånger och ruelse. I värsta fall låtsas kvinnan att hon blivit ”våldtagen” .

    Det är jättebra att detta tas upp.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter