Stor succé med Nya Bok- & Mediemässan – ”Bästa någonsin”

Årets upplaga av Nya Bok- & Mediemässan gjorde stor succé. Biljetterna var slutsålda och dagen var fullspäckad av paneler, framträdanden, debatter, musik och försäljningsbord. Enligt de personer som FrihetsNytt har talat med var detta den bästa mässan någonsin. Nedan följer intervjuer med flera av de som var på plats.

Under lördagen den 7 oktober gick Nya Bok- & Mediemässan av stapeln i Stockholm. I år låg fokus på Finanseliten och World Economic Forum (WEF). Det lyftes fram och avslöjades hur de internationella maktstrukturerna går tillväga för att försöka ta kontrollen över världen.

I ett flertal paneler och framträdanden lyftes viktiga ämnen, både det hot som Finanseliten utgör, men även hur de ska bekämpas. Det var en blandning av människor bland deltagarna. Både uttalade nationalister kunde samtala med personer som hade uttalade vänsteråsikter. Det var en plats där alla kände att de kunde mötas och diskutera fritt. Människor med olika åsikter och bakgrund, både åsiktsmässigt och etniskt, möttes under vänskapliga former.

Samtliga paneler och tal filmades. Frihetsnytt kommer löpande att publicera dessa framöver.

Nya Bok- & Mediemässan är för det fria ordet och jobbar för en plattform där alla åsikter är välkomna. Man behöver inte gilla alla åsikter, men respektera allas rätt att få framföra sina uppfattningar. Det är bättre att utmana någon vars åsikter man ogillar i en debatt, istället för att skrika efter förbud. Sanningen kommer alltid att segra över lögnen på en plattform där ordet är fritt.

Censurförsök misslyckades

Över 1 000 personer var på plats, vilket var den maximala gränsen som lokalen tillät. Det var ett mycket stort intresse för mässan, men biljettförsäljningen tvingades stänga kort efter att 1 000 biljetter sålts.

På grund av det rådande debattklimatet kan det ibland vara svårt att få tag i en lokal. Den lokal som användes var den tredje som bokades, efter att de två föregående lokaluthyrarna dragit sig ur.

Det blev en väldigt bra och luftig lokal, med flera bra scenrum. Tack vare det noggranna säkerhetsarbetet och god planering skedde inga störningar och mässan kunde genomföras utan några som helst problem.

Det var en mångfald av utställare på plats. Foto: Frihetsnytt
Det var en mångfald av utställare på plats. Foto: Frihetsnytt

Tystnad från media

Denna gång var tystnaden från media kompakt. Varken Expo eller några av de andra etablerade medierna har skrivit något om mässan. Detta är ett tecken på att smutskastningskampanjerna, som media riktade mot mässan hösten 2022 (av bland annat Dagens Nyheter och Expressen), inte har haft någon effekt. Nu försöker man istället att ignorera evenemanget, i hopp om att det ska motverka att mässan växer.

Gårdagens genomförande visar dock att även denna taktik misslyckats.

Noterbart är att flera fria medier inte har skrivit ett ord om mässan. Detta trots att de bjudits in och att det bör ligga i deras intresse att sådana här plattformar växer. Varken Samnytt eller Fria Tider har överhuvudtaget uppmärksammat mässan.

Talesmannen: ”Den bästa mässan någonsin”

Nya Bok- & Mediemässans talesman, Lennart Matikainen, är väldigt nöjd med tillställningen.

Jag tycker att det var en bättre mässa än det varit någonsin tidigare. Lokalen, med högt tak, gjorde att det fanns så mycket luft och man kunde andas. Så känslan och stämningen tyckte jag var oerhört fin och människor var så lyckliga att vara där. Jag mötte ingen som var missnöjd med något, utan alla var så otroligt tacksamma och nöjda. Så jag tror faktiskt att detta var den bästa mässa som någonsin genomförts.

Jag har ju varit med på de flesta, så jag kan verkligen uttala mig om att detta var den bästa känslan jag haft på en mässa.

Vad tycker du var det absolut bästa med den här upplagan?

Jag tror att allt var lite tajtare. Det var lättare. Lokalerna låg vikta mot varandra. Det fanns tydliga scheman, så folk kunde verkligen ha valfrihet vad de ville se och höra på. Det var en variation tack vare att vi kunde ha dubbla scener. Till exempel i min lokal var det de utsatta grupperna och kulturen som delade scen. Så folk kunde få olika saker på samma scen där vi turades om.

Hur tror du att framtiden ser ut för sådana här evenemang?

Jag är helt övertygad om att det kommer att växa. Jag tror att människor blir mer medvetna om vad som behövs. Man vill ha mer sanning. Jag tror att det kommer att bli enklare att samla människor. Fler och fler frågar efter mötesplatser. Det är helt klart det vittnesmål jag ger.

Nya Bok- och Mediemässans taleman, Lennart Matikainen, sålde sina böcker på plats. Foto: FrihetsNytt
Nya Bok- och Mediemässans taleman, Lennart Matikainen, sålde sina böcker på plats. Foto: FrihetsNytt

Det blir svårare för Expo att sabotera”

Författaren och entreprenören Arne Weinz har varit med på samtliga bokmässor som anordnats och har kunnat se hur evenemanget har utvecklats.

Arne Weinz. Foto: Frihetsnytt
Arne Weinz. Foto: FrihetsNytt

Vad är dina tankar om den genomförda mässan?

Det var en succé! Det var den bästa hittills. De blir ju bättre och bättre för varje år.

Vad tycker du var det bästa med årets mässa?

Egentligen var allt bättre. Framförallt att det var väldigt många nya ansikten och bra folk, som har positioner och inflytande i samhället. Företagare och andra var på plats. Om man jämför med första bokmässan som jag var med på för tre år sedan, då det var lite mer nördar. Nu var det mer ”vanligt” folk, om man får säga så, som har hittat dit.

Hur tror du att framtiden ser ut för den här sortens evenemang?

Det kan bara gå uppåt. Det var lokalen som satte begränsningen nu. Jag tror att det bara var 1 000 deltagare som fick plats. Men det hade kunnat komma många fler, så nästa gång tycker jag att man ska satsa på 5 000 deltagare. Men det gäller att hitta en lokal som har plats för det.

Vi ska bli större än Bonniermässan de har i Göteborg. Det är det här som är den riktiga bokmässan, som vi har.

Det är dock skandalöst att vi måste hemlighålla lokalen ända in i det sista, för att inte Expo ska sabotera, eller att andra aktörer ska komma med hot mot uthyraren. Det är ett fruktansvärt brott mot demokratin egentligen. Men ju större vi blir, desto svårare har Expo att sabotera.

Författarinnan: ”En fantastisk seger”

Författarinnan Katerina Janouch var på plats. Hon hyllades tidigare av etablissemanget, men bröt med det när hon vägrade att hålla tyst om det som var fel i samhället.

Jag tycker att det var en fantastisk mässa som visar behovet av att vi har en fri kulturplattform där människor får mötas och utbyta åsikter. En plats där man slipper en politiskt korrekt åsiktskorridor, säger hon till FrihetsNytt.

Du har ju varit på samtliga mässor som anordnats. Om du jämför med den första, 2020, hur har det förändrats?

Jag tycker att det är en fantastisk seger för det fria ordet. Jag jämför med den allra första mässan, som var en väldigt begränsad historia, men det berodde ju på covid. Vi hade de här pandemireglerna som var begränsande. Men situationen var helt annorlunda också i debatten och i samhället. Vi, som är systemkritiker, var mer förföljda.

Nu vinner systemkritikerna mer och mer mark eftersom det har visat sig att vi har haft rätt i allt det som vi har sagt. All den kritik som vi har framfört under alla år har visat sig vara relevant och nu kommer även de etablerade rösterna med någon slags erkännande om att de har tappat kontrollen.

Det som har skilt den här mässan från de tidigare är att det känns som en mycket mer etablerad mässa i en mycket stor och rymlig lokal. Det känns som ett erkännande att vi har alldeles hundra procent rätt att existera på våra villkor, med egna plattformar, utrymmen och lokaler, där människor känner en självklarhet i att uttrycka åsikter som går utanför det som staten säger.

Det här är en väldigt stor seger, anser jag, att vi har varit i en lokal som tillhör en stor aktör, där vi har fått vara självklara och ha de debatter vi vill på stora scener och hörsalar. Det här är en självklar folkrörelse som ingen längre kan förneka eller förtrycka.

Katerina Janouch och Partiet MoD var på plats. Foto: Frihetsnytt
Katerina Janouch och Partiet MoD var på plats. Foto: FrihetsNytt

Vad tyckte du var det absolut bästa på hela mässan?

Det är att vi har varit på en väldigt öppen plats, utan att behöva smyga eller smussla. Givetvis har det varit säkerhetsåtgärder, just för att vi vet att de som vill tysta oss hela tiden motarbetar oss. Men den här gången har de inte haft en chans till det. Drömmen är att vi inte ska behöva smussla, utan ska kunna annonsera mycket bredare, vilket vi inte har kunnat, eftersom det ändå finns en viss hotbild.

Det visar bara att vi inte har yttrandefrihet i Sverige, för vi kan inte uttrycka systemkritiska och icke-socialistiska åsikter. Vi har fortfarande en deplattformerings- och cancelleringskultur, men den håller på att försvagas och den försvagas i en helt annan takt än tidigare.

Sen var det absolut alla möten med människor, läsare och lyssnare, som alla känner sig stärkta i att det som vi anser och tycker också ska ha rätt att lyftas. Vi ska ha rätt till en mycket friare debatt. Människor fick en väldigt stark och god energi på den här mässan. Vi hade även många nya besökare, som har upptäckt fria medier och är missnöjda med det som sker i Sverige.

”Fantastiskt kul att få berätta min story”

Parti MoD var på plats och ställde ut. Dess partiordförande, Andreas Sidkvist, höll även ett engagerande tal om det arbete som MoD har bedrivit, varför det startades och de uthängningar som han blivit utsatt för att av Expo-kopplade aktörer.

Det verkade vara mycket folk och det var riktigt trevlig stämning. Vi hade ett gäng från MoD där. Jag hann inte prata med så många, men det verkar ha varit från alla möjliga håll åsiktsmässigt. Det är ett viktigt forum för att mässan ger ett utrymme åt röster som annars inte blir hörda, säger Sidkvist till FrihetsNytt.

Vad var det bästa med mässan?

Det var att jag fick tala på stora scenen haha. Det var fantastiskt kul att få berätta min story såklart. Sen kändes riktigt roligt att folk var intresserade av att höra min berättelse.

Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt
Carl Lundström. Foto: Frihetsnytt

”Jag har trott på mässan från början”

Företagaren och ledarskribenten på Frihetsnytt, Carl Lundström, var på plats som både talare och paneldeltagare.

Det var en väldigt välarrangerad bokmässa. Jag har trott på bokmässan från början och det är uppenbart att den växer. Det är viktigt att så många som möjligt träffas i verkliga livet.

Vad tyckte du var det bästa inslaget på mässan?

Det var Vavra Suks anförande som var det intressantaste.

”En buffé av frågor och ett smörgåsbord av svar”

Ett till parti som deltog var Knapptryckarna. Organisationens grundare och samordnare, Ulf Bejerstrand, var på plats och spelade en viktig roll för musikscenen.

Det är som en kraftträff för alla som har förstått mer än sitt eget bästa. Det blir som en vaken träff i klassformat. Jag kan säga att jag tycker att det som SVT borde ha som arbetsbeskrivning, det är det vi gör där. Vi har diskussion med båda sidorna. Vi har tagit ett vuxenansvar, som ställer sig utanför höger och vänster. Vi kör inte ens i mittenfåran, utan vi kör helt utan färg, säger Bejerstrand till FrihetsNytt.

Jag hoppas att det blir en mässa nästa år igen, så jag får chansen att tacka ja till ett deltagande. Det är en frågornas buffé, för de tar aldrig slut, och det är de färgglada svarens smörgåsbord.

Knapptryckarna var på plats på Nya Bok- och Mediemässan. Foto: Frihetsnytt
Knapptryckarna var på plats på Nya Bok- och Mediemässan. Foto: FrihetsNytt

Vad var det bästa med mässan?

Det var en riktig höjdpunkt när Mathias Gyllengahm körde låten ”Nu tar vi makten”. Det strömmade in folk från hela mässan och fyllde rummet, så det inte gick att komma in. Då ställde han sig upp, tog mickstativet som Mick Jagger skulle ha gjort och bara gasade och körde låten. Folk bara skrek av lycka.

Sen ropades det på extranummer och Mathias svarade ”jag har bara den här låten”. Men de ville inte släppa iväg honom. De ropade ”En gång till! En gång till!” så då körde han en gång till. Det var så jävla bra, så det var definitivt höjdpunkten.

”Extra rutinerade”

Izabella Jarvandi. Foto: Instagram/ Izabella Jarvandi
Izabella Jarvandi. Foto: Instagram/ Izabella Jarvandi

Den unga journalisten Izabella Jarvandi, som är ledarskribent på Svenska Morgonbladet, var moderator och konferencier på en av scenerna. Liksom Arne Weinz, Katerina Janouch och Lennart Matikainen har hon varit med på samtliga mässor och kan jämföra med de tidigare tillställningarna.

Jag tycker att det gick jättebra och jag måste säga att det har gått bra tidigare gånger också. Men jag tycker att det gick extra bra igår. Det märks att vi var rutinerade och allt gick väldigt smidigt, det kan jag säga i egenskap av någon som jobbade på mässan.

Vad tycker du var det absolut bästa med hela mässan?

Jag hann inte se så mycket av vad som pågick på de andra scenerna, utan det får jag se senare på Youtube. Jag var ju mest vid min scen och de debatterna gick väldigt bra och jag tycker att det är kul att vi har med ett inslag där folk får mothugg och inte håller med varandra.

Fräscht och luftigt

Frihetsaktivisten och författarinnan Aida Reva var på plats och sålde sin bok Handbok för Uppvaknande, vilken även finns att köpa i Frihetsnytts webbutik.

”Det var en välordnad mässa! Fräscht, luftigt och riktigt bra ämnen och deltagare!” skriver hon i ett sms till FrihetsNytt.

Konstnären Markus Andersson var på plats. Foto: Frihetsnytt
Konstnären Markus Andersson var på plats. Foto: FrihetsNytt

Prisvinnare: ”Fantastisk upplevelse”

Författaren och dokumentärfilmaren Jonas Nilsson var på plats och gjorde reklam för sin nya bok om Orania, det samhälle som byggts upp av de vita i Sydafrika.

Bokmässan var en fantastisk upplevelse. Det är alltid inspirerande att vara omgiven av så många passionerade författare, läsare och branschfolk. Att få möjligheten att presentera min bok om Orania på en sådan plattform var verkligen riktigt roligt, säger han till FrihetsNytt.

Nilsson var även den person som fick ta emot Stora Journalistpriset av Tobbe Larsson från Frihetsnytt. Framförallt var arbetet med dokumentärfilmen Makthavarna du aldrig valde som gav honom priset.

Att vinna journalistpriset var överväldigande och en stor överraskning. Det är en bekräftelse på att hårt arbete och dedikation lönar sig. Jag är oerhört tacksam för erkännandet och det gav mig helt klart en boost till motivationen att fortsätta utforska och belysa ämnen som berör.

Deltagaren:

Frihetsnytt har även talat med en av besökarna om dennes intryck av mässan.

Jag tycker att det var väldigt bra. Det var en bra lokal jämfört med förra året, då var det lite trångt. I synnerhet vid stora scenen fanns det bra med plats, så att man kunde sitta ner. Förra året fick man många gånger stå upp.

Vad var det bästa med årets upplaga av mässan?

Runar Sögaard var en riktigt positiv och pigg kille. Jag uppskattar att han var andligt bevandrad, vilket också är viktigt i den här kampen. Vi måste höja oss som människor. Gör vi det så höjer vi även de andra runt oss.

Sen gillade jag verkligen det om Carl Lundström talade om, att vi måste lära oss att älska våra familjer, våra barn och våra anhöriga. Vi måste se till att vi inte blir individualister, utan vi måste försvara våra gränser, vårt land och vår identitet. Det var jätteviktigt. Så han och Sögaard var riktiga pärlor på scen.

Musikframträdanden gjordes på en helt egen scen. Foto: FrihetsNytt
Musikframträdanden gjordes på en helt egen scen. Foto: FrihetsNytt
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Att läsa här om hur lyckat allting var gör mig dubbelt ledsen att jag missade mässan. Jag var en av de första att köpa biljett, ville absolut vara med. Har varit med flera ggr förut, kom då hem med härliga minnen och många nyköpta böcker. På fredagskvällen kom så äntligen besked om var vi skulle hålla till. Så besviken jag blev! Jag är lite äldre och jag har svårt att gå, Men detta låg så avsides att jag inte kunde ta mig dit med SLs färdmedel. Jag skulle behöva byta 4 gånger – bussar o tåg – och gå (för mig) långa sträckor mellan varje byte. Det klarar jag inte. Jag har ingen bil och ingen färdtjänst. (Bor själv centralt i Sthlms innerstad, så där låg inte problemet.)
    Jag förstår att lokalens läge är viktig ur säkerhetssynpunkt – men med så här dåliga kommunikationer så är vi många som utesluts. Ni borde ha organiserat någon slags ”Ikea-buss” kanske en gång i timmen från stan. – Jag efterskänker dock gärna biljettslanten till arrangemanget – alla inblandade har säkert gjort ett gott jobb!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter