”Arkitekten bakom Irakkriget” får Englands högsta utmärkelse

Över en miljon britter har protesterat mot att Tony Blair – Storbritanniens mest hatade premiärminister – har tilldelats Englands högsta hedersutmärkelse.

Den tidigare brittiske premiärministern Anthony Charles Lynton Blair, vanligtvis kallad Tony Blair, har formellt blivit invigd som medlem av Strumpebandsorden Englands äldsta och mest prestigefyllda riddarorden, trots att över en miljon människor skrivit under en namninsamling som kräver att beslutet ska upphävas.

En nyhetskanal inom mediekoncernen Red Bee Media rapporterar att den före detta premiärministern och ”Arkitekten bakom Irakkriget” hädanefter vill bli tilltalad som ”Sir Tony” snarare än ”Sir Anthony”.

Men Tony Blairs mottagande av Englands högsta utmärkelse var inte utan kontroverser – kanske inte överraskande, med tanke på att han genom en stor omröstning utsågs till ”den sämsta levande britten” när han fortfarande innehade landets mäktigaste politiska ämbete.

Över 1 160 000 brittiska medborgare har undertecknat en namninsamling som bad om att Tony Blairs nya värdighet skulle upphävas redan innan hans invigning i Englands högsta riddarorden. Namninsamlingens initiativtagare Angus Scott anklagade den forne premiärministern för att ha ”orsakat irreversibel skada på både Storbritanniens konstitution och själva strukturen av den brittiska nationens samhälle” samt att vara ”personligt ansvarig för att ha orsakat hundratusentals oskyldiga, civila dödsoffer i olika konflikter.”

Det mest ökända av Tony Blairs maktmissbruk är att han år 2003 skickade brittiska styrkor att understödja USA:s invasion av Irak på grundval av att den Irakiska krigsmakten påstods besitta massförstörelsevapen som kunde träffa brittiskt territorium inom 45 minuter. Detta påstående erkändes senare som en lögn i syfte att anstifta en invasion av Irak på falska grunder.

Under den parad genom Londons gator som ägde rum före invigningsceremonin syntes många demonstranter. Flera bar gummimasker som föreställde Tony Blair med sitt lismande leende nedsmetat med blod och djävulshorn. Angus Scott deltog i protesterna tillsammans med hundratals aktivister ur olika fredsorganisationer. Demonstrationens huvudsakliga budskap var att påminna Blair om att han aldrig kan tvätta blodet från sina händer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter