tisdag, 27 september, 2022

Storbritannien: Clearview AI döms till att radera sina bilder på brittiska medborgare

Ansiktsigenkänningsföretaget Clearview AI döms för allvarliga brott mot brittisk dataskyddslagstiftning

Det amerikanska ansiktsigenkänningsföretaget Clearview AI har dömts till att betala motsvarande 75 miljoner kronor av Storbritanniens dataskyddsenhet för en rad brott mot lokala integritetslagar. Clearview AI har också mottagit myndighetskrav om att sluta erhålla och använda personuppgifter från brittiska medborgare som är allmänt tillgängliga på internet och att radera personuppgifterna från sina databaser.

Det USA-baserade mjukvaruföretaget beskriver sig som ”världens största ansiktsnätverk” som håller miljarder ansiktsfotografier från internet – många nedladdade från sociala medier såsom Facebook och Instagram. Företaget använder sedan en AI-baserad identitetsmatchningstjänst som säljer dem till enheter, såsom myndigheter, underrättelsetjänster och privata företag utan individens tillåtelse eller vetskap.

”Med tanke på det höga antalet användare av internet och sociala medier i Storbritannien kommer Clearview AI:s databas sannolikt att innehålla en betydande mängd data från brittiska invånare, som har samlats in utan deras vetskap”, sade Storbritanniens Information Commissioner’s Office (ICO) i ett uttalande.

”Även om Clearview AI inte längre erbjuder sina tjänster till brittiska organisationer, har företaget kunder i andra länder, så företaget använder fortfarande personuppgifter från brittiska invånare”, tillade kommissionärskontoret.

Storbritannien är det fjärde EU-landet som vidtar åtgärder mot företaget, efter Frankrike, Italien och Österrike. ICO hade redan i november förra året varnat för att Clearview AI kan få ekonomiska straffpåföljder för ”allvarliga brott” mot nationell dataskyddslagstiftning.

Tekniken och avsikterna förstås misstolkade

Som svar på domstolsbeslutet sa företagets grundare och VD Hoan Ton-That till BBC: ”Jag är djupt besviken över att den brittiska informationskommissionären har misstolkat min teknik och mina avsikter. Jag är nedslagen över feltolkningen av Clearview AI:s teknologi för samhället.”

I ett uttalande på måndagen sa informationskommissionär John Edwards att företaget ”inte bara möjliggör identifiering av människor över hela världen, utan effektivt övervakar deras beteende och erbjuder denna sammanställning som en kommersiell tjänst”.

Edwards efterlyste också ”internationellt samarbete” för att ”skydda människors integritetsrättigheter” eftersom teknik som ansiktsigenkänning fortsätter att utvecklas i en skrämmande takt.

Clearview AI har nyligen förbjudits att sälja sina identitetsigenkänningstjänster till privata företag i USA efter att en stämningsansökan från American Civil Liberties Union (ACLU) bifölls av domstollen i Iillinois.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer

Första steget på vägen att bli kung

00:05:13

Nyhetssändning 9 september