Det brittiska parlamentet har med överväldigande majoritet röstat för ett nytt säkerhetsförslag som människorättsaktivister varnar för att det riskerar att ”legalisera brott som tortyr och mord”.
Lagförslaget om Covert Human Intelligence Sources (Criminal Conduct) antogs vid andra behandlingen i underhuset på måndagen, med 182 röster för och bara 20 röstade emot. Totalt 19 Labour-parlamentsledamöter röstade emot lagförslaget trots att de fick en direkt order från partiets ledning som instruerade dem att avstå från att rösta.
Det kontroversiella lagförslaget syftar till att legitimera MI5-praxisen att tillåta tjänstemän och informatörer att delta i brottslig verksamhet om de inblandade brotten står i proportion till den inhämtade bevisningen. Kritiker till förslaget, däribland människorättsorganisationen Amnesty International, säger att lagförslaget kan sluta med att brittiska agenter för första gången får en laglig ”licens att döda”.
”Det är djupt alarmerande att den föreslagna lagen inte uttryckligen förbjuder MI5 och andra underrättelsetjänster att tillåta brott som tortyr och dödande. Den måste ändras för att göra det, säger Grainne Teggart, Amnesty International UK:s kampanjchef för Nordirland.
”I Nordirland har vi sett konsekvenserna av att undercoveragenter i paramilitära organisationer verkar med uppenbar straffrihet samtidigt som de begår allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive mord.” säger Teggart.
Lagens praktiska innebörd
2007 antog Storbritannien lagen om allvarlig brottslighet, som gjorde det olagligt för brittiska medborgare att uppmuntra eller bistå ett brott utomlands. Ett sådant brott kan till exempel innebära medhjälp till ett attentat eller att skicka information som ska användas i ett tortyrförhör.
Den nya lagen som diskuteras – som kommer att ha sin andra behandling under dagen – kommer inte att tillämpas där det är ”nödvändigt för korrekt utövande av alla funktioner” såsom MI5, MI6, GCHQ eller de väpnade styrkorna. Enligt brittiska inrikesministeriet var lagen som diskuteras ”alldeles för slapp” och skulle upplösa Storbritanniens moraliska auktoritet, vilket ger dem rätten att fördöma grymheter, såsom dödandet av Jamal Khashoggi.
Enligt Reprieve, en människorättsorganisation som starkt kritiserat det nya lagförslaget, kommer lagen att ge rättslig immunitet till myndigheter, inklusive ministrar och tjänstemän, särskilt de som tillhandahåller information till utländska regeringar och partners som leder till att människor torteras eller mördas i en drönarangrepp. Lagen väcker dessutom oro för att den också skulle begränsa offrens möjlighet till upprättelse genom juridiska institutioner.
Den gemensamma verkställande direktören för Reprieve, Maya Foa, påpekade att makten som överlämnas till myndigheterna är ”otänkbar”, och det kommer ”riskera att sätta dem över den vanliga strafflagstiftningen”, vilket ger myndigheterna befogenhet att ”begå allvarliga brott som tror att de kan gör det med effektiv straffrihet”. Hon fortsatte med att förklara att paragraf 23 i lagförslaget kommer att ”förstöra Storbritanniens moraliska legitimitet att fördöma liknande förtryck av autokratiska stater.”