torsdag, 6 oktober, 2022

Storbritannien undertecknar militära avtal med Sverige och Finland

Boris Johnson undertecknar historiska säkerhetsförklaringar vid besök i Sverige och Finland

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lovat att stödja både Sverige och Finland om de skulle bli attackerade, detta bekräftar han vid en gemensam presskonferens med sin svenska motsvarighet vid Harpsund, statsministerns officiella rekreationsbostad utanför Flen i Sörmland.

Båda Sverige och Finland närmar sig en ansökan för att gå med i NATO:s militärallians. Ryssland har varnat att de skulle se det som en provokation och säger att båda länderna skulle möta ”allvarliga militära och politiska återverkningar” om de skulle ansöka om NATO-medlemskap.

Vid mötet med den svenska statsministern undertecknades avtal om ömsesidiga säkerhetsgarantier mellan Sverige och Storbritannien. På den gemensamma presskonferensen sa Johnson att avtalet ”förankrar de värderingar som både Sverige och Storbritannien värdesätter och som vi inte kommer att tveka att försvara.”

Den brittiske premiärministern nämnde också de svenskutvecklade och brittiskbyggda pansarvärnsvapnen NLaw, som har använts av ukrainska trupper för att förstöra ett stort antal ryska stridsvagnar, som bevis på ett effektivt försvarssamarbete mellan Storbritannien och Sverige.

Den svenska statsministern sa att hon var ”mycket glad” över att underteckna solidaritetsförklaringen, som hon sa kommer att göra hennes land säkrare oavsett om det så småningom går med i NATO eller inte.

Efter besöket i Sverige reste Boris Johnson vidare till Finland, där han formaliserade ett liknande säkerhetsavtal med landets president Sauli Niinisto. Deklarationerna kommer att innebära en ”stegförändring” i försvars- och säkerhetssamarbetet mellan Storbritannien och de två nordiska länderna, sade den brittiska regeringen och tillade att de tre länderna kommer att intensifiera underrättelsedelning, påskynda gemensam militär träning, träning och utplaceringar.

Storbritannien kommer också att erbjuda att öka militära utplaceringar till regionen, inklusive med Royal Air Force, British Army och Royal Navy tillgångar och personal, enligt den brittiska regeringen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:06

Nyhetssändning 5 oktober