Storbritannien ligger längst fram med att vilja pröva heldigital valuta. EU och Kina är inte långt efter. Finansbranschen och politiker stöder idén. Central kontroll av valutan kan bli ett demokrati- och rättsstatsproblem.
Andrew Griffith, som har en titel utan svensk motsvarighet i det brittiska finansdepartement (”Economic Secretary to the Treasury”) och därmed är den sjätte högst uppsatte tjänstemannen i departementets hierarki, föreslår nu att Storbritannien ska införa ett digitalt pund på sidan om det traditionella fysiska pundet, rapporterar Reclaim the Net.
Syftet är bland annat att attrahera fintech-företag till Storbritannien som arbetar med och utvecklar tjänster kring det digitala pundet och därmed dra nytta av att ligga först i utvecklingen. Frihetsnytt har redan tidigare rapporterat om hur Storbritannien återigen vill bli det mest framstående finanscentret i världen, trots globalisering och hårdnande konkurrens.
Andra följer i spåren
EU:s centralbank, ECB har uttryckt en vilja att lansera en digital euro. I Kina pågår redan ett experiment med digital yuan, där kinesiska medborgare i 23 stora städer kan använda valutan.
Digitala valutor
Det finns ett starkt tryck från många politiska håll till stöd för digitala valutor. De tar ner transaktionskostnaderna till nästan noll och kan göra även småbetalningar lönsamma.
De utgör sannolikt en grogrund för utveckling av den sorts högteknologiska finansiella tjänster och tjänsteindustri som alla länder vill ha inom sitt näringsliv. De ska inte kunna gå att spekulera i, för de kommer såvitt man vet att vara kopplade till den underliggande valutan.
Nackdelarna faller ut på medborgarsidan och för de som använder valutan. En helt digital valuta fullbordar kontrollsamhället och ger banker och andra beslutsfattare möjligheten att ställa politiskt obekväma på bar backe utan möjlighet att använda finansiella tjänster. De är också sårbara i ett läge när internet och mobilnät är opålitliga, eller när elkraftförsörjningen sviktar.