torsdag, 1 december

Storbritanniens avtal med Rwanda kan motverkas av Europadomstolen

Avtalet om att skicka illegala invandrare från Storbritannien till Rwanda kan bryta mot Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter

Migrationsexperten Franck Düvell har hävdat att Storbritannien kanske inte kommer att kunna genomföra sin plan att skicka illegala invandrare till Rwanda i väntan på beslut i asylprocessen. Anledningen är att det kan vara ett brott mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter som Storbritannien undertecknat.

Düvell uppgav att idén om att skicka illegala invandrare till ett tredje land inte är ny, men sa att det var osannolikt att ett sådant politiskt beslut skulle godkännas av Europadomstolen. EU krävde att Storbritannien skulle förbli föremål för Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter som en del av ett brexitavtal med landet – trots att Europadomstolen tekniskt sett inte är en EU-institution – och premiärminister Boris Johnson underkastade sig dessa krav.

Ingen långsiktig lösning enligt Nigel Farage

Düvell är inte den första som är skeptisk till det brittiska avtalet med Rwanda. Brexitledaren Nigel Farage sa förra månaden att han inte trodde att avtalet skulle bli en långsiktig lösning på frågan om illegala invandrare som korsar Engelska kanalen.

”Om – och jag menar verkligen om – vi inom nästa vecka börjar skicka flygplan till Rwanda, kan det mycket väl ha en kortsiktig avskräckande effekt. När allt kommer omkring, varför skulle man betala en kriminell människosmugglare 3 000-5 000 euro om du omedelbart trodde att du skulle skickas till Rwanda?” säger Farage undrande.

Han tillade dock att han inte trodde att planen skulle fungera, eftersom det är ”svårt att tänka sig ett land med sämre omständigheter för mänskliga rättigheter än Rwanda och det är bara en tidsfråga innan vi börjar få berättelser från lägren i Rwanda om övergrepp av alla slag och det skulle leda, tror jag, till en känsla av internationell upprördhet.”

Även om det har förekommit rapporter om att vissa illegala invandrare i Frankrike är oroliga över det brittiska Rwanda-avtalet, och vissa hävdar att de kan börja söka asyl i ett annat land, har migrantbåtar fortsatt att anlända till Storbritannien.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar