tisdag, 27 september, 2022

Storbritannien vill bilda union med Ukraina

Premiärminister Boris Johnson vill enligt uppgift upprätta en grupp ”likasinnade stater” som ett alternativ till EU

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har enligt uppgift föreslagit att Ukraina går med i en ny allians, som London förmodligen försöker etablera som en struktur parallell med EU. Den italienska tidningen Corriere della Sera gjorde ett reportage på torsdagen som hävdade att det fanns en växande klyfta mellan Kiev och EU angående blockets svar på Rysslands militära operation i Ukraina.

Tidningens bedömning av relationerna mellan Kiev och Bryssel härrör tydligen från frekvent kritik som framförts av ukrainska topptjänstemän mot vissa EU-medlemsstater angående mängden och omfattningen av militärt stöd de är villiga att ge till Kievregimen, såväl som blockets oförmåga att införa ett embargo mot rysk energiimport.

Enligt Corriere della Sera, som citerar personer som är bekanta med samtalen, har London aktivt arbetat för att skapa ett ”Europeiskt samvälde” under mer än en månad. Johnson har enligt uppgift försökt lansera ett alternativ till EU som skulle omfatta Storbritannien, Ukraina, Polen, Estland, Lettland, Litauen och möjligen Turkiet. Den nya alliansen skulle enligt uppgift välkomna nationer som värdesätter sin suveränitet, är förespråkare för ekonomisk liberalism och är fast beslutna att slå tillbaka det ” militära hotet från Moskva. ”

Allians med politiska, ekonomiska och militära dimensioner

Källor berättade att Johnson först presenterade detta koncept för Ukrainas president Volodymyr Zelensky under hans överraskande besök i Kiev den 9 april. Sedan dess har Storbritannien enligt tidningen obevekligt uppvaktat Ukraina.

Den ukrainska regeringen har hittills varken avböjt eller accepterat erbjudandet, säger rapporten. Tidningen antyder att Zelenskij väntar på resultatet av EU-toppmötet den 23 juni, där medlemsländerna förväntas besluta om de ska ge Ukraina kandidatstatus, vilket skulle bana väg för förhandlingar om att ansluta Ukraina till EU.

I en rysk kommentar till de italienska rapporterna sade den ryska regeringens presstalesman Dmitry Peskov på fredagen att ryska tjänstemän inte var medvetna om huruvida Johnson verkligen har dessa avsikter, men om det visar sig vara fallet, skulle Moskva se detta som ett försök från London att antända en fejd för att undergräva EU.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:34

Nyhetssändning 26 september