Storföretag vill bygga ut Sveriges kärnkraft

Möjligheterna för både Sverige och Finland att få en utbyggnad av kärnkraften har utökats när två stora företag har skrivit ett avtal om att undersöka möjligheten att genomföra byggplanerna.

Det är det finska energiföretaget Fortum och den brittiska industrijätten och välrenommerade bilproducenten Rolls Royce undersöker just nu möjligheterna för en gemensam satsning på små modulära reaktorer (SMR), vilka är billigare och mer lättkonstruerade kärnkraftverk, skriver Fortum i ett uttalande på sin hemsida.

Det är genom ett samförståndsavtal (eng. ”Memorandum of Understand”, MoU) som samarbetet ska genomföras. En underavdelning till Rolls Royce, Rolls Royce SMR, bildades hösten 2021 med fokus på att bygga SMR och få igenom det på marknaden.

Avtalet ingicks hösten 2022 och under de kommande två åren kommer Fortum och Rolls Royce SMR att undersöka de förutsättningar som finns för reaktorerna, både kommersiella, politiska och tekniska. Det är först efter undersökningen som beslut kommer fattas om investeringar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter