Storföretag vill ha kärnkraft

I en stor SVT-undersökning får svenska storförbrukare av elenergi svara på hur de ser på energipolitik för framtiden. Kärnkraft anses vara rakt igenom nödvändigt.

SVT har undersökt ett antal storföretag för att klara ut deras inställning till sitt energibehov och energipolitik. De 20 största elförbrukarna har tillfrågats, varav elva har svarat.

Flera intressanta uppgifter kommer fram. Åtta av elva vill ha ny kärnkraft, även H2 Green Steel som uteslutande tänker använda ”grön” el från sol, vind och vatten vill ha kärnkraft för den totala energibalansens skull. Ännu mera viktig är faktiskt vindkraft, med stöd från nio av de elva företagen, en energikälla som dock inte räcker i sig själv utan bara kan komplettera andra energikällor.

Grundval för investeringar

Det är välkänt att storföretag gör landanalyser inför stora investeringar och bland annat väger av olika länders fördelar när det gäller tillgänglighet på energi. Många av de tillfrågade svenska företagen, framför allt gruvföretag, står inför stora investeringar och behöver stabila förutsättningar. Elbrist är ett reellt hot för många av de tillfrågade – nio av elva är mycket eller ganska oroade.

Regeringen har sedan tidigare uttryckt avsikten att dels bygga ny kärnkraft och dessutom förbättra kärnkraftens förutsättningar, samt övergå till målet 100 procent fossilfri el från målet 100 procent förnybar el till år 2045.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter