tisdag, 27 september, 2022

Rättegång: FBI-agenter stormade kongresshus

Enligt domstolshandlingar medverkade minst 20 agenter i stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari

Avslöjandet om att minst 20 FBI-agenter medverkade i upploppen som eskalerade till att det amerikanska kongresshuset stormades framkommer i en motion som syftade till att avfärda anklagelser om uppviglande konspiration och hinder mot tio åtalade Oath Keepers i ett av de mest framstående brottmålen rörande den 6 januari.

”Minst 20 FBI- och ATF-assets var utplacerade runt Kapitoleum på J6,” stod det i en fotnot på sidan 6 i motionen. Inga andra detaljer lämnades i dokumentet. Fotnoten förklarades av att försvarsadvokater ”gått igenom ett berg av upptäckter”, inklusive FBI-protokoll över 302-sammanfattningar av utfrågningar utförda av FBI-agenter. Som svar på det bevismaterial som överlämnats av åklagaren i två stora Oath Keepers-fall har försvaret ”inte hittat ett jota av bevis” för att de åtalade ”hade någon plan eller uppsåt för att specifikt gå in i Kapitoleum på J6”, heter det i inlagan.

Under en utfrågning i senatens rättsutskott den 11 januari grillade den amerikanske senatorn Ted Cruz flera topptjänstemän från FBI i ämnet. Vid utfrågningen vägrade FBI-cheferna svara på frågor om hur många agenter de hade på plats och vilken roll dessa haft.

Det är normalt i de flesta länder att säkerhetstjänsterna infiltrerar potentionellt revolutionära folkrörelser för att den vägen förse polisen och regeringen med information om utvecklingen i den utomparlamentariska oppositionen. Frihetsvänner ifrågasätter emellertid om det är demokratiskt försvarbart att statliga agenter ”svärmar” motståndsrörelserna till den grad att de inte bara hämtar information utan även blir drivande i dessa verksamheter.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september