Stormningen av Kapitolium – republikanskt missnöje eller false flag?

Vem låg egentligen bakom händelserna vid Capitol Hill 6 januari 2021?

Donald Trumps förlust i det amerikanska presidentvalet 2020 resulterade i misstankar om valfusk. Den 6 januari 2021 samlades missnöjda republikaner i Washington DC för att protestera mot valresultatet. Protesterna urartade sedan i en stormning av Kapitolium, den amerikanska kongressbyggnaden. Vem som låg bakom debatteras fortfarande. Etablissemanget är övertygat om att Trump bär ansvaret, men olika faktorer talar för att det var andra intressen som drev på.

De dramatiska händelserna som utspelade sig vid Capitol Hill den 6 januari 2021 ger svallvågor än idag. De används flitigt av Demokraterna som ett slagträ mot Republikanerna i den pågående valkampanjen för de amerikanska mellanvalen. Joe Biden och andra demokratiska politiker har flera gånger använt händelserna för att attackera Trumpvänliga republikaner och deras väljare, vilket ibland har innehållit så hårda tongångar att Republikanerna rutit ifrån med råge.

Den 1 september i år höll Biden ett tal i Philadelphia där han utmålade MAGA-anhängare (”Make America Great Again”, Trumps valspråk) som ett hot mot demokratin, vilket även det väckte vrede hos republikanska politiker och opinionsbildare. I ett svar på tal kallade Donald Trump Biden för ”nationens fiende”. Bara några veckor senare mördades en ung republikan av en vänsterextremist som hetsats upp av Bidens tal. Mordet möttes av tystnad i de stora medierna, med undantag för bland annat Fox News.

Trump har personligen hamnat i skottlinjen då han pekats ut som upphovsmannen bakom upploppen, antingen för att ha uppviglat sina anhängare eller till och med beordrat attacken, vilket han nu är under utredning för i kongressen. Även hans tidigare rådgivare, Breitbartprofilen Steve Bannon, dömdes i anslutning till utredningen för att ha vägrat vittna.

Sjukdomstecken för en splittrad demokrati

Det var även denna händelse som visade hur splittrat USA har blivit och tilltron till att de demokratiska mekanismerna fortfarande fungerar, verkar kraftigt minska hos både högern och vänstern. I en opinionsundersökning som Yougov publicerade samma dag som händelserna inträffade, framgår att 21 procent av väljarna gav sitt bifall till stormningen. Vissa skulle använda det som ett bevis för republikansk våldsamhet, men samtidigt blunda för det grova våldet från vänsterextremt håll.

Även om narrativet om en komplott från Trump att störta den amerikanska demokratin, dominerar i media, så finns det andra förklaringar som lyfts fram.

Myndigheterna riggade stormningen

Det faktum att demonstranterna kunde ta sig in i Kapitolium från första början har orsakat flera frågetecken. Washington Post kunde bland annat rapportera hur polisen som bevakade byggnaden lät folkmassan komma nära byggnaden, samt när de väl tagit sig in inte arresterade någon. Fria Tider kunde publicera en video som verkar visa hur polisen släpper in demonstranterna i byggnaden.

Demokraternas stjärnvittne, Nick Quested, ska även ha hävdat att stormningen var ett ”inside-job”, där ”någon med auktoritet lämnade dörren öppen”.

Även FBI ska ha varit inblandade i stormningen, en teori som Fox News Tucker Carlson framfört, med hänvisning till den omfattande infiltration som FBI ägnar sig åt gentemot grupperingar som anses utgöra säkerhetshot. På det sättet kunde man få anledning att klämma åt grupperingar som Proud Boys och Oathkeepers, vilka båda närvarade vid stormningen.

Vänsterextremister infiltrerade protesterna?

En annan teori gör gällande att det var vänsterextremister från Antifa och Black Lives Matter som infiltrerat demonstrationen och därefter uppviglat folkmassan och inlett våldsamheter mot polisen. Teorin har studsat fram och tillbaka, där påståenden tillbakavisats och nya tillkommit.

Den första delen i teorin pekade ut den ikoniska man som, iklädd bisonhjälm och vikingatatueringar, anförde stormningen. Hans namn är Jake Angeli och efter upploppen cirkulerade bilder där han närvarade vid en Black Lives Matter-demonstration. Men det framkom snart att bilden från BLM-demon var avskuren och dolde att han bar på sin ikoniska skylt med texten ”Q skickade mig”, en hänvisning till den konspirationsteoretiska rörelsen QAnon, som menar att den Djupa staten, som Trump bekämpade, utgörs av pedofiler och satanister.

En aktör som ska ha haft kopplingar till den vänsterextrema rörelsen är John Earle Sullivan, grundare av den Utah-baserade vänstergruppen Insurgence USA, som fanns på plats och spelade en viktig roll i att hetsa demonstranter inne i Kapitolium. Hans påstående om att han bara var på plats för att dokumentera händelserna kunde snabbt tillbakavisas av den framträdande roll som övervakningsfilmer visade att han hade.

Slutord – Cui Bono, ”Vem tjänar på det”?

Med tanke på det enorma vapen som stormningen utgjort för Demokraterna och Trump-fientliga delar av etablissemanget, så ligger det nära till hands att det var myndigheterna som orkestrerade händelserna, för att därmed få grönt ljus att slå till med kraft mot MAGA-rörelsen, QAnon och framförallt Donald Trump själv. Detta skulle i så fall utgöra en solklar false-flag, vilket innebär att man själv genomför en attack, anklagar sin motståndare för att ligga bakom och får därmed ett moraliskt och (ibland) juridiskt incitament för att gå till attack.

Men i nuläget är det svårt att säga något med säkerhet, eftersom utredningarna och förhören fortfarande pågår och Trump själv utsätts för konstanta påtryckningar.

Frågan är om sanningen någonsin kommer att komma fram med tanke på det politiska sprängstoff som händelsen utgör.

Biden och Demokraterna öppnar för fler våldsamheter

Men oavsett om myndigheterna låg bakom eller om stormningen var ett spontant uttryck för folkligt missnöje, så kvarstår det faktum att USA befinner sig i en situation där en allt större andel av befolkningen inte längre litar på sina myndigheter. Än värre blir det av att Biden och det demokratiska etablissemanget inte försöker överbrygga skillnaderna utan snarare eldar på dem desto mer genom det konstanta utpekandet av dessa som ett ”nationellt hot”.

Även om Biden gärna betonar att MAGA-anhängarna utgör en liten del av Republikanerna, så utgör dessa ändå ett par miljoner väljare. Om Demokraterna fortsätter att antagonisera dessa, kan en ny stormning vara att vänta och den kommer sannolikt att få ett mer brutalt slut.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter