Stormningsförsök mot ambassad efter koranbränning

Uppdatering 12:25: Den svenske gatukonstnären Dan Park bekräftar att det var en koran som brändes.
Ett nytt försök att storma en ambassad har gjorts i Bagdad efter att en ny koranbränning har ägt rum. Denna gång var det dock inte den svenska ambassaden som var måltavlan, utan den danska. Rasmus Paludan och Dan Park kommenterar den koranbränning som ägt rum i Köpenhamn. Frihetsnytt kan som första tidning bekräfta att det var en koran som brändes.

Flera hundra personer har försökt att storma den så kallade ”Gröna Zonen” i Iraks huvudstad Bagdad, där flera ambassader och sätet för den irakiska regeringen finns. Måltavlan var den danska ambassaden som ligger i zonen, med anledning av att en koranbränning nu ägt rum utanför den irakiska ambassaden i Köpenhamn, rapporterar Associated Press.

Filmer, som har lagts upp på bland annat Twitter av den irakiske journalisten Ali Al-Mikdam, visar hur en stor och aggressiv folksamling marscherar genom Bagdad mot den Gröna Zonen. Enligt Al-Mikdam är det anhängare av den irakiske shiamuslimske religiöse ledaren Muqtada Sadr (då Al-Mikdam kallar dem ”Sadrister”) det rör sig om.

Ny koranbränning

Rasmus Paludan bränner en koran. Foto: Wikipedia/ Tobias Hellsten / ToHell
Rasmus Paludan bränner en koran. Foto: Wikipedia/ Tobias Hellsten / ToHell

Den koranbränning som ägde rum under fredagseftermiddagen utfördes av en grupp som kallas ”Danske Patrioter”. Manifestationen ska vara en respons på stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad som ägde rum natten till torsdagen, rapporterar Daily Sabah.

Frihetsnytt har talat med den dansk-svenske politikern och opinionsbildaren Rasmus Paludan, som är partiledare för Stram Kurs och är den som satt igång trenden med att bränna koranen. Han har inte varit inblandad i den senaste manifestationen och kan inte uttala sig om det verkligen är en koran som eldas i den video som finns upplagd (vilket inte har bekräftats enligt media).

– Men jag kommer ändå att få uppmärksamhet, utan att jag ens var där, säger han och skrattar.

De personer som är aktiva i ”Danske Patrioter” ska vara före detta medlemmar i Stram Kurs Danmark, enligt Paludan.

Kräver censur

Det irakiska utrikesministeriet fördömer på sin hemsida den nya bränningen och vill att det internationella samfundet ska ställa sig mot ”dessa grymheter som kränker social fred och samexistens runtom i världen”.

Utrikesministeriet skriver även:

”Ministeriet bekräftar sitt fulla engagemang för att följa upp utvecklingen av dessa avskyvärda incidenter, som inte kan sättas i ett sammanhang med yttrandefrihet och demonstrationsfrihet, och ministeriet konstaterar att dessa åtgärder underblåser reaktioner och försätter alla parter i kritiska situationer.”

Detta är det senaste försöket att påverka yttrandefriheten i andra länder, i synnerhet Danmark och Sverige, från muslimska länder. Än så länge har inte de svenska makthavarna underkastat sig kravet på att ge sig på den svenska grundlagsskyddade yttrandefriheten.

I ett annat uttalande fördömer ministeriet samtidigt stormningen av den svenska ambassaden och betonar att de irakiska myndigheterna är de som bär det yttersta ansvaret för ambassadernas säkerhet.

Uppdatering 12:25: Svensk gatukonstnär var på plats

Den svenske gatukonstnären Dan Park var på plats vid manifestationen utanför den irakiska ambassaden. För Frihetsnytt berättar han mer utförligt om vad som hände:

Jag visste inte om att den här manifestationen skulle äga rum. Det jag kände till var att det var en demonstration mot omskärelse utanför synagogan vid Krystalgade, som började klockan 12 samma dag. Det höll på till klockan 14. Sen hängde jag på när jag fick höra att det var en som stod och brände en koran utanför irakiska ambassaden. Det hade jag ingen aning om. Det var en dansk, sen kom jag och två danskar till. Fyra pers, så många var det. Inga motdemonstrationer alls.

Han svarar även på frågan om det var en koran som brändes.

Jag frågade om det var en dansk översättning eller original på arabiska och då svarade han ”Det är på arabiska” och att det var original. Så jag kan bekräfta att det var en koran.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. I ren självbevarelsedrift måste vi svenskar utvisa samtliga icke-sekulära muhammedaner till sina hemländer.
  På sex månader bör uppgiften vara klar.
  Regeringen kan vända sig till detta forum för att hitta kompetent personal för uppdraget.
  Självklart skall alla förbindelser med Irak avslutas tills landet får en vettig regering . Vilket kan vara svårt i ett land med folk som verkar vara skvatt galna, sakna impulskontroll och fånigt vidskepliga.

  Förresten vi kan skicka med lite PK kvinnor…dom här ”goda ” snällisterna som sitter på makten överallt numera…
  10 000 batikhäxor i olika åldrar kan dom få ta med sig till Arabien —


  Tror ni att Billström och lilla tuffa uffe ens tänkt tanken att om vi inte öppnat för invandring av 2 miljoner muhammedaner i vårt land hade det aldrig blivit problem ???

  Nej….för dom fåntrattarna är det vi som alltid varnat och försökt säga ifrån som är problemet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter