Största protesten mot Netanyahu – ”Råttor i Knesset”

Israelernas vrede mot regeringen och premiärminister Netanyahu ser ut att växa för varje dag. Nu har den största protesten hittills genomförts och demonstranternas ord om de israeliska ledarna är skoningslösa.

Under lördagen ska uppemot 150 000 israeler ha demonstrerat mot den egna regeringen i Israels huvudstad Tel Aviv. De krav som framfördes var bland annat att regeringen, ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu, ska utlysa nyval och att man ska arbeta hårdare för att få hem de israeler som fortfarande hålls som gisslan av Hamas, rapporterar Al Jazeera.

”Råttor i Knesset”

Ända sedan Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober 2023 och början på det brutala kriget på Gazaremsan, har demonstrationer genomförts mot regeringen, där liknande krav har framförts. Demonstranterna har varit öppna med sin avsky för regeringen och under lördagen verkade tonläget ha hårdnat.

Alla råttor i Knesset [Israels parlament, red. anm.]… Jag skulle inte låta någon av dem vakta en förskola, sade demonstranten Shai Erel.

Itamar Ben Gvir. Foto: Wikipedia/ אלון נוריאל/ CC BY-SA 3.0
Itamar Ben Gvir. Foto: Wikipedia/ אלון נוריאל/ CC BY-SA 3.0

Makt hos religiösa extremister

Utöver Netanyahus parti, Likud, ingår även de extremsionistiska partierna Judisk Makt (Otzma Yehudit) och Nationalreligiösa Partiet – Religiös Sionism. Företrädare för partierna, däribland ministern för nationell säkerhet Itamar Ben Gvir (Judisk Makt) och finansminister Bezaelel Smotrich (Nationalreligiösa Partiet) har förespråkat en ännu brutalare behandling av palestinierna. Om regering faller försvinner dessa partiers politiska makt.

Enligt den regeringskritiska organisationen Hofshi Israel var lördagens demonstration den största som hållits sedan kriget inleddes.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter