Stort stöd bland kommuner för ny kärnkraft

En knapp femtedel av de kommuner som svarat på en TT-enkät kan tänka sig att hysa nybyggda kärnkraftsanläggningar inom sin kommun. Detta är en del av ett brett stöd för kärnkraft på flera plan i det svenska samhället.

TT har frågat alla landets 290 kommuner om de kan tänka sig att medverka till att bygga kärnkraft i sin kommun, av vilka 132 svarat. 18 procent var positiva, huvudsakligen kommuner i södra Sverige (där elkrisen slagit hårt på grund av lokal kapacitetsbrist) och med moderater som styr kommunstyrelserna.

Stöd för kärnkraft i opinionen

Stödet bland kommunpolitikerna svarar mot ett brett stöd för kärnkraft i allmänhet inom svensk opinion. Sex av tio vill i dagens läge ha ny kärnkraft, enligt Novus, medan ytterligare en fjärdedel istället vill behålla den kärnkraft som finns men avstå nybyggnation.

Det är värt att konstatera att denna opinion håller i sig och växer, trots att en stor grupp av både politiska partier och lobbyister sedan länge motarbetat kärnkraften med alla lagliga medel, och till och med har lyckats få fungerande kärnkraft nedlagd. 

Slutförvar i stort sett klart

Problemet med slutförvar av förbrukat kärnbränsle är i stort sett löst, sedan Östhammars kommun sagt ja till att härbärgera slutförvar inom kommunen. Sista instans som ska besluta i frågan är Mark- och miljödomstolen. Sedan tidigare finns också ett positivt besked från Oskarshamns kommun.

Små reaktorer nästa steg, Sverige långt framme

Kärnkraft har mycket lång ställtid under projektering och uppbyggnad. Det beror främst på att man har sett stora skalekonomiska fördelar i stora anläggningar som tar lång tid att bygga. Det ser man inte minst på det finska kärnkraftkomplexet Olkiluoto, där en del av projektet är tio år försenat, enligt Svenska Yle.

Ett gångbart alternativ är numera att bygga mindre, lokala kärnkraftsanläggningar på kortare tid, och återanvända det energirika restbränslet på nytt. Sverige ligger långt framme på detta tekniska område, enligt Ny Teknik och Chalmers.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter