Männen som åtalades för brott mot gravfriden när de dök vid Estonias vrak för att filma, har nu fått sin dom i hovrätten. Även i denna instans fälls de, men påföljden blir hårdare.
Under onsdagen den 29 mars föll domen i Hovrätten för Västra Sverige (B 5637-22) mot journalisten Henrik Evertsson och filmaren Linus Andersson, efter att de i september 2019 genomförde en dykning vid vraket efter M/S Estonia, som förliste den 28 september 1994.
Brottet som de stod tilltalade för var brott mot griftefriden, en lag som stiftades gemensamt 1995 av Estland, Finland och Sverige och innebar att inga dykningar eller granskningar fick göras av självständiga aktörer.
Hittade nya bevis
Tack vare deras arbete kom nya fakta fram om Estonia. Under filmningen påträffade de ett enormt hål på fartygets sida, som inte hade berörts tidigare och vars tillkomst var ett mysterium. Fyndet, samt ett omfattande researcharbete jämte intervjuer med anhöriga och överlevande, presenterades i dokumentären Estonia – Fyndet som förändrade historien, vilken kan ses på Discovery Plus och YouTube.
Detta tvingade haverikommissionen, som tidigare anklagats för att ha gjort ett undermåligt arbete, att genomföra en ny utredning. Den 24 januari 2023 presenterade de slutsatsen att det hål som påträffats orsakats av en bergformation som fartyget slog i när det sjönk, en slutsats som få, både bland överlevande, anhöriga och allmänhet var beredda att köpa, vilket Frihetsnytt rapporterade om.
Fick fördubblat straff
I Göteborgs tingsrätt (B 2415-22) dömdes Andersson till 40 dagsböter om 470 kr och Evertsson till 40 dagsböter om 560 kr.
I hovrätten fördubblades påföljden så att antalet dagsböter landade på 80 för båda två. Hovrätten delar tingsrättens bedömning om att de ska ha gjort sig skyldiga till det utpekade brottet, men anser att straffvärdet är högre än vad tingsrätten ansett.
Trots att domstolen medger att dykningen gjorts för att utreda en fartygsförlisning i journalistiskt syfte, där starka etiska överväganden gjorts om att inte filma mänskliga kvarlevor, så väger lagen om gravfrid vid Estonia tyngre än pressfriheten.
Domen kan överklagas till Högsta Domstolen senast den 26 april 2023.
Mer info: http://Doldaskolan.se/Estonia