Strulande elstöd kommer till slut

Utbetalningen av det första av de två notoriskt omtalade elstöden planeras slutligen till den 20 februari. Efter att ha tröskats i olika kvarnar sedan förra året har man nu ett datum. Ungefär hälften av stödet kommer dock betalas tillbaka till staten i form av elskatt. Vad har kostnaden varit för det arbete som regeringen och offentliga institutioner lagt ned på processen – och vad hade kostnaden varit för att hålla inne med skatten ett par månader? När det andra av de två elstöden kommer att betalas ut är fortfarande under behandling, rapporterar SVT

Äntligen ett datum

Två olika elstödspaket har varit under utredning. Dels det så kallade ”gamla elstödet” som gäller perioden oktober 2021 – september 2022 och omfattar mellersta respektive södra Sverige. Dels det som kallas ”nya elstödet” som omfattar hela Sverige och som gäller perioden november – december 2022.

Försäkringskassan och Svenska kraftnät har fått i uppdrag av regeringen att ta fram båda dessa elstöd och nu har man alltså ett datum på det första av de två paketen. 4,3 miljoner hushåll i Sverige får besked. Det gäller alltså det ”gamla elstödet”, hushåll i mellersta respektive södra Sverige, elområde 3 och 4.

Utbetalningarna startar den 20 februari och gäller förbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022. Därefter kommer det att ta ytterligare några dagar innan det finns på kundernas konton, meddelar Försäkringskassan på en pressträff.

Trots att en del elkonsumenter inte har kunnat betala sina räkningar har staten valt att inte verka för anstånd på elräkningar fram till slutet av februari.

Dyr och belastande politik

En regering behöver rikta sitt fokus på vilka frågor den arbetar med. Frågan om elstödet har redan tagit upp en väsentlig del av regeringens arbetskapacitet under mandatperioden. Man kan fråga sig vad kostnaden har varit för det arbete som regeringen och offentliga institutioner lagt ned på processen att ta fram elstöden och vad kostnaden istället hade varit för att hålla inne med skatten ett par månader. Hälften av elstödet kommer som bekant att återbördas till staten i form av skatt, vilket Frihetsnytt skrivit om.

Det är även problematiskt och demokratiskt belastande att regeringen tycker att den behöver hemlighålla utbetalningarna. Det går inte att komma ifrån att stödet utgörs av pengar som någon annan betalar – elstödet är ingenting annat än en akut omfördelning. En sannolikt väldigt kostsam sådan. Från vem och till vem blir denna omfördelning i slutänden? Detta är en väsentlig fråga eftersom faktiskt alla är elkonsumenter. Denna fråga gör att det ser särskilt illa ut att regeringen hemlighåller utbetalningarna.

Risk för bedrägeri

Enligt Försäkringskassan finns det även en stor risk att många kommer att bli kontaktade av personer som erbjuder sig att hjälpa till med att hantera kontouppgifter och att logga in på olika sidor. Det är viktigt att känna till att ingen från Försäkringskassan, banken eller någon annan myndighet kommer att kontakta enskilda individer

Vi vill uppmana alla att vara mycket skeptiska och inte uppge någon information eller logga in någonstans om man inte känner personen, säger Maria Sjögren, Försäkringskskassans representant under den pressträff där datumet för utbetalningarna annonserades.

Så beräknar du ditt elstöd

Nivån på elstödet beräknas genom att multiplicera elförbrukningen med 79 öre i elområde 4 och med 50 öre i elområde 3. Stödet omfattar endast privatpersoner med ett eget elnätsavtal.

De som bor i hyresrätt eller bostadsrätt men inte har ett eget elavtal kommer inte att få något stöd i den här omgången, säger Peter Wigert, ställföreträdande generaldirektör för Svenska kraftnät under pressträffen.

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari, uppger Försäkringskassan under pressträffen. En anmälan går att göra på Swedbanks hemsida eller på något av bankens kontor. Det kan ta längre tid om man inte hittar något konto för utbetalning. I det fallet kommer utbetalningarna att ske via utbetalningsavier. Är man angelägen om att få sina pengar snabbt är det viktigt att anmäla sitt konto senast den 13 februari.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter