Studie visar: sötningsmedel påverkar hjärtproblem

Sötningsmedel ska fungera som sockerfritt alternativ för att mat och dryck ska smaka sötare. Men en nyligen publicerad studie visar att det finns ett samband mellan sötningsmedel och allvarliga hjärtproblem, samt en ökad risk för stroke.

Enligt en studie som publicerades i tidskriften Nature Medicine den 27 februari 2023, har det noterats att det finns en koppling mellan sötningsmedlet erytritol och hjärtattacker samt stroke. Erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i den mänskliga kroppen.

Wall Street Journal, som har granskat studien, skriver att forskare under lång tid försökt identifiera hälsorisker med de olika sötningsmedlen, men många studier som gjorts har varit för bristfälliga för att med säkerhet kunna säga något.

Den nya studien om erytritol utgör dock ett tillräckligt underlag för att bevisa kopplingarna mellan ämnet och olika hälsorisker. Däremot kan studierna endast visa att sötningsmedlen påverkar, men inte orsakar, problemen.

Liksom många andra sötningsmedel har erytritol använts flitigt som ersättning för socker i produkter där sötma ändå efterfrågas. Många sötningsmedel är betydligt sötare än socker och används i små mängder. Erytritol är däremot inte lika sött som de andra medlen och används därför i större mängder, vilket sannolikt underlättat studien.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter