Svaret från Putin – efter Natos hot om upptrappning

Den senaste tiden har fler och fler politiker öppnat för att västvapen ska kunna användas av ukrainska soldater på rysk mark. Samtidigt har Polen i dagarna sagt att landet inte kommer utesluta att skicka trupper till Ukraina. Nu har svaret från Vladimir Putin kommit, och han är inte glad.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som ansåg att det var hög tid för alliansen att lätta på restriktionerna och låta västvapen användas för krig även inne i Ryssland. Även USA:s utrikesminister Antony Blinken har öppnat för att USA kan komma att tillåta att deras vapen används på ryskt territorium, även om president Joe Biden har varit tyst i den ytterst känsliga frågan.

Radoslaw Sikorski. Foto: Wiki/Gov.pl

Även Polens utrikesminister har i dagarna öppnat för ett drag som riskerar eskalera konflikten mellan Nato och Ryssland. Utrikesminister Radoslaw Sikorski har enligt Reuters sagt att landets ledning inte utesluter att skicka sina egna trupper till Ukraina. Detta kommer efter att svenska Wallenberg säkrat en massiv vapenleverans till Polen på massiva 13 miljarder kronor, något som Frihetsnytt skrev om.

Putin: ”Måste vara medvetna”

Nu kommer svaret från Moskva, och som väntat är inte president Vladimir Putin nöjd över utvecklingen. Presidenten varnar enligt Reuters att ”konstant eskalering kan leda till allvarliga konsekvenser”. Han tar även upp USA och frågar om supermakten vill ha en ”global konflikt”.

Robotattacker från Ukraina i Ryssland skulle endast vara möjligt med hjälp av Nato-ländernas hjälp – som skulle behöva bistå med underrättelser, satelliter och militär hjälp, säger Putin. Han tog även upp att Frankrikes president Emmanuel Macron öppnar för Nato-trupper i Ukraina, och påtalade att det skulle vara ett steg mot ”en global konflikt”.

Angående ”små” Nato-länder sa presidenten att länderna borde ”vara medvetna om vad de leker med” med tanke på att de har små landområden där folk bor tätt.

”Detta är en faktor som de borde tänka på innan de talar om att slå djupt in i ryskt territorium”, sa presidenten.

Det finns dock krafter inom Nato som inte vill se en eskalering. Ungern driver linjen att fredsförhandlingar är den enda vägen framåt, och man får stöd av bland annat Slovakien och Turkiet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det vore ödesdigert att tro; att Rysslands återhållsamhet i att inte låta sig provoceras är ett tecken på svaghet, tvärtom det är ett tecken på styrka och klokskap.
    Men allting har en gräns!
    Krigsivrarna i väst måste vara beredda på att Ryssland möter attackerna på dem, med att slå ut militära mål på deras områden!
    Är detta syftet med dessa dårars krigshets, att få till stånd ett storkrig, som lätt kan komma att inkludera kärnvapen???
    Vad vill man uppnå????????

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter