SvD fegar ur efter intervju med ”högerextremist”

Tidningen Journalisten skriver att Svenska Dagbladet (SvD) har avpublicerat en artikel sedan det framkommit att en av de intervjuade och hennes man har avvikande åsikter.

Skulle blivit del i artikelserie

Den intervjuade – 26-åriga trebarnsmodern Hanna – berättade i personporträttet, som publicerades tidigare under onsdagen på SvD, om sin livsstil som hemmafru sedan sex år tillbaka. Den var tänkt att bli en del av tidningens artikelserie om ett nytt hemmafruideal och den så kallade ”soft-girl”-trenden.

X-kontot Garm – som kallar sig själva för ett ”antifascistiskt researchmagasin” – bara några timmar efter publiceringen att hon tidigare åtalats för hets mot folkgrupp (HMF), samt att hennes man varit ansvarig utgivare för den ”nazistiska” sajten Nordfront. I egenskap av detta blev han dömd för yttranden som andra personer gjort på sidan.

SvD pudlar och tackar angivarna

I ett gensvar på X skriver SvD att de avpublicerat artikeln efter att ha missat dessa uppgifter i grävningsarbetet. Därefter tackar de Garm för uppgifterna och beklagar att artikeln publicerats. Daniel Kederstedt, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på SvD, skriver i ett SMS till journalisten att det inte heller finns några planer på att återpublicera den.

– Efter att flera läsare uppmärksammat oss på en viktig aspekt som missats i vår research har vi fördjupat vårt arbete. Denna fördjupning visade att det finns en relevant bakgrund i högerextrema miljöer som förändrar intervjuns sammanhang, skriver han.

”Ett mycket fegt agerande”

Frihetsnytt kontaktade Hanna för en personlig kommentar kring SvDs avpublicering.

Vad är dina tankar om att media reagerar så här och att SvD väljer att ta ned intervjun?
– Det är väldigt väntat eftersom det är precis så massmedia brukar agera. Men det är ett mycket fegt agerande. De hade valt att skriva om ett kontroversiellt ämne, men tydligen är åsiktskorridoren inte så bred ändå. 

Tror du man hade reagerat så här om det rört sig om en vänsterradikal person eller en klimataktivist?
Självklart inte, eftersom det är godkända åsikter enligt etablissemanget.

Kommer detta att påverka ditt livsval?
– Nej det gör varken till eller från. Jag är trygg i att mina åsikter och livsval är rätt.

Dubbelstandard och brunsmetning

SvD:s agerande följer en dubbelstandard då tidningen tidigare publicerat reportage och artiklar där såväl klimataktivister som vänsterextremister fått uttala sig obehindrat. Flera av dessa har visat sig vara beredda att begå brott, samt attackera yttrandefriheten och demokratin.

SvD ägs även av Schibsted, mediekoncernen som även äger Aftonbladet, där AFA-veteranen Mathias Wåg är skribent.

Tidningens agerande efter publiceringen visar även att de viker sig för metoder från antidemokratiska krafter, såsom stigmatisering, brunsmetning och guilt-by-association (associationsskuld).

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter