Svensk alkoholproduktion går bra

Småskalig svensk alkoholproduktion går emot den dystra utvecklingen med lågkonjunktur och neddragningar, och ökar tydligt i omfång. Svenska producenter verkar vara på spåret mot att hitta mervärden i finare alkohol som går att marknadsföra och ta betalt för. De får ingen större hjälp av svenska politiker eller byråkrater.

Snabb ökning trots pandemi

Trots en motig konjunktur inte minst för konsumentprodukter, har småskalig svensk alkoholproduktion tagit fart de senaste åren. Av 52 svenska alkoholproducenter med representation i  Systembolagets sortiment, har 21 startats mellan 2018 och 2021.

Både omsättning och vinst har också ökat totalt i branschen, på ett sätt som inte är typiskt för nyetablerade småföretag. Omsättningen i branschen totalt sett (de cirka 50 svenska företagen med produkter i Systembolagets sortiment) är upp till 340 miljoner kronor från 250 miljoner kronor. Totalt har också branschen gått från förlust på 25 miljoner totalt till vinst på 6 miljoner totalt.

Absolut Vodka
Absolut Vodka. Foto: Wikipedia/ Justus Blümer

Det tyder på att alkoholproducenterna har hittat tillbaka till den framgångsfaktor som länge lyfte fram svenska företag på världsmarknaden: strunta i att jaga kostnader bland alla andra kostnadsjägare, utan skapa en fin premiumprodukt, dyr och bra, som det går att ta betalt för.

Varumärket och vodkan Absolut, som såldes till Pernod Richard för 65 miljarder kronor, är ett exempel på hur detta kan gå till. Kopparbergs bryggeri, som skapade en söt cider speciellt för målgruppen kvinnor i stället för den traditionella torra, är ett annat. Utanför alkoholmarknaden är Atlas Copcos gruvborrar ett annat exempel, med ett totalkoncept på affären, försäljning, service och eftermarknad allt i ett, grundat på en förnämlig gruvborr som utgångspunkt.

Alkohol och hälsa

Det är rimligtvis ingen risk för folkhälsan med denna utveckling, för de svenska alkoholprodukterna är högpris- och högkvalitetsprodukter och trenden i västvärlden är mot drickande av mindre mängd alkohol, men mera fokus på hög kvalitet på drycken. Det är rätt trend för svenska företag att haka på.

Svenska politiker och myndigheter saboterar för växande svenska företag

Svenska politiker och myndigheter använder som så ofta EU som vapen mot svenska företag, även här i alkoholbranschen. De särbehandlar som så ofta sina egna landsmän svenskarna negativt med att välja att överskrida EU:s krav, på ett sätt som diskriminerar svenska företag gentemot utländska. Frihetsnytt har redan belyst denna princip i fallet med blyammunition för jägare.

Svenska politiker väljer till exempel att avstå från möjligheten att hjälpa småbryggerier med lägre skatt, trots att de flesta andra EU-länder använder den möjligheten, och väljer också en tolkning av Alkohollagen som gör att marknadsföring av svenska produkter missgynnas starkt.

Utländska företag får dock marknadsföra sina produkter i Sverige på ett sätt som svenska myndigheter skulle ha stoppat på grund av bristande måttfullhet jämlikt Alkohollagen. Men det välkända svenska whiskyföretaget Mackmyra får till exempel, enligt ett beslut nyligen, inte marknadsföra sina produkter med bilder på en skogstjärn, eller på skärgårdsmiljö.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar