Svensk ekonomi i uppförsbacke

Svensk ekonomi förväntas krympa, hushållen sparar och företagen väntar med investeringar. Osäkerhet skjuter upp företagsprojekt.

Svensk ekonomi kommer att ha haft tillväxt även under det svåra året 2022, men saktar nu in genom minskad hushållskonsumtion och minskad import. Svenskt Näringsliv väntar sig mellan obefintlig eller negativ tillväxt, -1,2 procent, under 2023.

Fallande kronkurs påverkar

Kronkursen mot euro är i en fallande trend sedan ungefär ett år, och är nu nästan den lägsta sedan december 2021. Det försvårar import och bidrar till att minska hushållens konsumtion av varor med importerat innehåll.

Konsumenter och hushåll har också anledning att spara och skjuta upp konsumtion genom osäkerheten om vad elpriser och bolåneräntor ska bli under året som kommer.

Projekt som skulle ge jobb ifrågasätts

Industri och företag i allmänhet drabbas också av osäkerhet kring inflation och elpriser, och en del projekt blir uppskjutna. Logistik- och industriklustret kring Jönköping är ett konkret och illustrerande exempel. Det är lätt att se att annan industri drabbas på liknande sätt.

Hushållen kommer att få det svårt

Vad detta kan leda till, kan man i alla fall bedöma vad det gäller riktningen av trenden, även om siffror är svåra att slå fast. Hushållen kommer förmodligen att spara pengar och skjuta upp konsumtion eftersom levnadsomkostnaderna stiger så snabbt och är så svåra att förutsäga.

Svenska hushåll är bland världens mest skuldsatta i termer av utestående lånesumma, även om det finns säkerheter i form av fastigheter som hushållen har lånat till. De kommer att besväras av ökande räntekostnader, som garanterat kommer att uppkomma.

På årsbasis kan ett normalhushåll, på fyra personer med småhus och en bil, få 50 000 kronor i ökade levnadsomkostnader, enligt Stockholms Handelskammare. Detta gäller oräknat starkt ökande men osäkra elpriser. Företag på konsumentmarknaden, framför allt de som tillhandahåller dyrare och mer sällan köpta varor, kan vänta sig stora problem på grund av konsumenternas utsatthet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter