Jordsanering till förmån för miljön i Sverige sker numera systematiskt och i hög takt. Svenska företag ligger väl framme med bra metoder för att befria svensk mark från farliga gifter.
Problem med långa rötter
Mängder av markytor i Sverige är allvarligt förorenade sedan den traditionella svenska industrin inrättades. Det har inte skett med någons onda vilja – länge förstod man inte bättre, och den nödvändiga kunskapen fanns inte. Miljöbrott preskriberas för övrigt efter fem år, så huvudman för merparten av jordsaneringsprojekten är Sveriges kommuner, i brist på möjlighet att söka någon annan ansvarig.
Arbete pågår
Numera pågår också ett aktivt och välorganiserat arbete för att ställa situationen till rätta genom jordsanering, rapporterar TT. Tre av tio områden i riket är nu sanerade, eller 3 745 av 12 641, om man räknar både mark- och vattenområden. Det finns förstås ett mörkertal med förgiftade områden som inte kartlagts.
380 miljoner kronor av statliga medel gick 2022 till områdesefterbehandling av olika slag. Stödet för den politiken är brett. Svenskarna månar om naturen och miljön, det sitter djupt i de kulturella rötterna och omsorgen om natur och allt liv finns kvar som livsinställning bland många svenskar än i dag.
Svenska metoder
Många genuint svenska metoder tas nu i bruk för marksanering. Det är ganska typiskt för svensk industriell verksamhet – man är inte så bra på enkel, kostnadspressad produktion i konkurrens med oräkneliga andra som alltid kan sänka sina löner lite till, utan det fungerar bäst i komplexa, krävande tekniska projekt, som marksanering.
Framöver skymtar också en exportmöjlighet på marksaneringsområdet för de svenska företag som har riktigt konkurrenskraftiga metoder, exempelvis till Kina. I Kina har exploateringen av vatten och mark varit skoningslös under åren, både under den renodlat kommunistiska tiden och senare under Kinas språng till att bli en industriell och marknadsekonomisk världsmakt.
Bra för miljön – och bra markpolitik
Sanering av markområden är bra för miljön i och för sig, vilket är ett starkt argument till fördel för den verksamheten. Sanering frigör markområden som kan exploateras och ge nya, välbehövliga bostäder, vilket var fallet med Kolkajen i Norrköping.
Det gör att åtgärderna ofta betalar sig helt eller delvis på sikt, åtminstone för den offentliga sektorn totalt sett. Saneringen är förstås också i grund och botten ett sätt för svenskar att lämna över ett bättre land till de nya generationer av svenskar som kommer.