Svensk forskare och nobelpristagare har gått ur tiden

Den svenska läkaren, professorn och forskaren i medicinsk kemi, Bengt Samuelsson, gick bort under söndagen efter en tids sjukdom, rapporterar Aftonbladet. Hans nobelprisbelönade forskning banade vägen för en rad behandlingsmetoder vi idag tar för givna.

Belönad för banbrytande forskning

Nobelpristrion i medicin år 1982 med Bengt Samuelsson längst till höger. Foto: Skärmbild (Youtube).
Nobelpristrion i medicin år 1982 med Bengt Samuelsson längst till höger. Foto: Skärmbild (Youtube).

Bengt Samuelsson – som blev 90 år gammal – forskade främst kring steroider, prostaglandiner1 och relaterade biologiska ämnen. Det var för upptäcker rörande de två sistnämnda som han 1982 tilldelades Nobelpriset i medicin. Ett pris han fick dela tillsammans med Sune Bergström och britten John R. Vane.

Trion kartlade hur prostaglandiner – som är naturligt förekommande i nästan hela människokroppen – är uppbyggda. Forskningen resulterade därefter i praktiskt användbara behandlingsmetoder för bland annat magsår, menssmärtor, bensår och påskyndandet av svåra förlossningar.

Även läkemedel riktade mot inflammation, allergi, grön starr och hjärtkärlsjukdomar är några andra exempel.

Lång meritlista

En ung Bengt Samuelsson 1964. Foto: WIkipedia /Unknown author
En ung Bengt Samuelsson 1964. Foto: WIkipedia /Unknown author

Förutom en erhållen doktorsexamen och två professorstitlar var Samuelsson även rektor för Karolinska Institutet 1983-1995 och ledamot av Kungliga vetenskapsakademien sedan 1981.
Han blev även utnämnd till hedersdoktor vid åtta olika universitet och hade styrelseuppdrag i en rad bioteknikföretag2.

Dessutom tilldelades han flertalet andra utmärkelser under sin levnadstid och förblev aktiv inom sitt specialistområde i princip hela livet ut. Man kan utan tvekan säga att hans gärningar varit av avgörande betydelse för den biomedicinska forskningen över hela världen.

Sven-Erik Dahlén, professor vid KI, berättade under firandet av Bengt Samuelssons 80-årsdag 2014, vad han betytt för forskningsfältet.

Allt! Hans forskning ligger bakom det mesta i det här fältet, som är ett av de forskningsområden som har lett till flest nya mediciner.

Fakta (Kort biografi):

  1. Prostaglandiner (PG) är en grupp eikosanoiderhormonliknande ämnen som produceras i flera av kroppens vävnader och organ. Prostaglandiner är derivat av omättade fettsyror (särskilt arakidonsyra) och har uppgifter såsom kontroll av blodtryck och glatt muskulatur, och som oxytociskt medel. Det mest aktiva prostaglandinet är dinoproston. []
  2. Bland annat i Pharmacia AB, Orexo AB, NiCox SA och Schering AG samt som rådgivare till venturekapitalfonden HealthCap. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter