Svensk storbeställning av amerikanska Patriot-robotar

Försvarets Materielverk har beställt ett stort antal Patriot-robotar från USA. Exakta antalet är inte offentligt, men prislappen ska landa på runt 30 miljarder kronor. Företaget som säljer Patriot har stora kopplingar till finanseliten.

2018 fick Sverige tillstånd från USA att köpa in uppemot 300 av deras Patriot-robotar, vilket är ett luftvärnssystem som används för att bekämpa alla slags luftmål, från ballistiska missiler och kryssningsrobotar, till helikoptrar och flygplan.

Nu har Försvarets Materielverk (FMV) gjort en ny beställning av robotar, rapporterar SVT. Hur många som har beställts vill inte Christer Mellgren vid FMV gå in på, men de ska levereras i omgångar de kommande åren. Totalt ska avtalet med USA ligga på 3,2 miljarder dollar, vilket motsvarar runt 30 miljarder kronor.

Patriot-robotarna tas fram av vapenföretaget Raytheon, vars största delägare utgörs av bolag kopplade till finanseliten, vilket Frihetsnytt har granskat i tidigare artiklar.  SSgA Funds Management, Inc är den största ägaren, tätt följd av Vanguard på andra plats, och Blackrock på fjärde plats.

När Sverige nu beställer in dessa robotar kommer pengarna att gå till det militärindustriella komplexet i USA.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter