Svensk verkstadsindustri gör fina resultat – trots vita män

Trots ett kraftigt överskott på vita män i styrelserna för Volvo och ABB fortsätter bolagen att prestera utmärkta resultat.

Både Volvo och ABB är med på ”gula listan” över företag som inte gör tillräckligt för att byta ut de vita männen i sina respektive styrelser mot kvinnor och icke-européer.

Trots detta redovisar lastbilskoncernen Volvo ett rörelseresultat på 11 869 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022, uppger Privata Affärer. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 12 044 miljoner kronor enligt en sammanställning av 18 analytikers prognoser, gjord av Infront. Rörelsemarginalen blev 10,3 procent för kvartalet. Snittestimatet var en marginal på 11,3 procent. Försäljningen uppgick till 114 917 miljoner kronor. Här låg snittestimatet på 106 869 miljoner kronor.

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisar enligt Avanza ett rörelseresultat (”operationellt ebita”), för det tredje kvartalet 2022 på 1 231 miljoner dollar. Analytiker hade i snitt räknat med 1 152 miljoner dollar, enligt Infronts sammanställning som 14 analytiker deltagit i. Intäkterna uppgick till 7 406 miljoner dollar, att jämföra med analytikernas snittförväntan på 7 447 miljoner dollar. Orderingången landade på 8 188 miljoner dollar. Snittestimatet på denna punkt låg på 8 227 miljoner dollar.

Även Arctic Paper tycks gå fint. Bolaget har under 2021 mer än fördubblat sitt värde trots att man inte har en enda kvinna i ledningen. Det går dock sämre för Anoto Group, även det rödlistat som särskilt ojämställt.

Mekonomen går käpprätt åt skogen, men kan å andra sidan glädja sig över att höra till de mest jämställda företagen. Detsamma gäller Nyfosa.

Även i utlandet

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla redovisar ett justerat resultat per aktie på 1,05 dollar för det tredje kvartalet 2022, trots att företaget är alltför vitt och alldeles för manligt.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 1,01 dollar per aktie, enligt en snittprognos från S&P Global Market Intelligence. Försäljningen var 21,5 miljarder dollar. Jämförelsevis låg analytikernas konsensus på 21,9 miljarder dollar. Tesla-aktien backade dock över 6 procent i den amerikanska efterhandel.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Vinner Tesla mot Transportstyrelsen?

Tesla stämmer svenska staten

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter