Miljöpolitiker fortsätter låtsas att de bekämpar kärnkraften

EU-politiker från Sverige vimsar om ”grön” kärnkraft. Summan av de komplicerade turerna hos Bryssels högavlönade kontorspersonal är att kärnkraften blir kvar medan gasen avvecklas.

EU-kommissionen föreslog i vintras att åtminstone vissa kärnkrafts- och gasinvesteringar skulle kunna klassificeras som hållbara. Klimatfanatiker kritiserade dock förslaget hårt och i en gemensam omröstning säger nu EU-parlamentets utskott för miljö (Envi) och ekonomi (Econ) nej till förslaget, med 76 röster mot 62.

Därmed är det möjligt att förslaget kommer att fällas när resten av EU-parlamentet kommer att hålla en avgörande omröstning i början av juli.

– Jag är oerhört glad och stolt. Det finns ingenting hållbart med fossil gas. Det här är ett enormt viktigt steg för en grön omställning, säger svenska ledamoten Emma Wiesner (C) när hon intervjuas av TT direkt efter omröstningen.

Sverige: kärnkraft ja, gas nej

Sossar och liberaler som också intervjuas menar dock att kärnkraften borde ha kunnat inkluderas i ”gröna” alternativ utan att inkludera naturgas. Vilket också är den svenska linjen i EU-parlamentet.

Kommissionens förslag måste godkännas av både medlemsländerna och EU-parlamentet för att bli verklighet. Hos medlemsländerna finns en majoritet för förslaget.

Sverige hör till de länder som säger nej, dels för att man inte vill ”grönklassa rysk naturgas” men också för att man anser att kärnkraftskriterierna i förslaget gör det orimligt dyrt och orimligt svårt att investera i kärnkraft.

– Just nu behöver vi all fossilfri el som vi kan uppbåda för den gröna omställningen. Då hade det varit bra med sunda kriterier för kärnkraften i taxonomin, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

När EU-parlamentet håller sin omröstning i juni ser det troligaste ut att vara att förslaget går igenom i sin helhet. De nya kriterierna för grönklassning träder i så fall i kraft den 1 januari nästa år. Annars kommer det förmodligen att delas upp och de länder som vill godkänna grön kärnkraft men inte grön naturgas får en ny chans att driva igenom sin linje.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter