Svenska försvarsindustrin växer – på gott och ont

Den svenska försvarsindustrin går i dagsläget på högvarv, vilket rör upp en del känslor bland somliga. Särskilt med tanke på ägarna till många av de största bolagen. Samtidigt är det svårt att bortse från fördelarna som en inhemsk försvarsindustri innebär för bland annat ekonomin och sysselsättningen.

Toppen långt ifrån nådd

Robert Limmergård, generalsekreterare SOFF. Foto: skärmdump (Youtube).

Generalsekreteraren för Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), Robert Limmergård, säger till SvD att bolagen inom försvarsindustrin bara befinner sig i början på en tillväxtkurva och att blomstringen kan skönjas först om tre år. Det är inte bara produktionen av ammunition, stridsfordon och vapen som går på högtryck1.

Även skyddsutrustning, uniformer till kroppsskydd, underkläder, specialtillverkade sjukvårdsväskor och stryktåliga ryggsäckar är exempel på andra produkter som säljer väldigt bra. Utländska försvarsmakter som rustar och fyller på förråden utgör största kundunderlaget, men även polis och säkerhetspersonal i olika länder är i behov av utrsutning.

25-procentig ökning

Den största ökningen av produktion och försäljning har vi ännu inte sett. Foto: Envato

Enligt en ny rapport från SOFF, ökade företagen i branschen sin försäljning med 25 procent under 2023 och sålde för totalt 64 miljarder kronor, såväl inrikes som utrikes. Exportdelen ökade med 36 procent till 38 miljarder kronor, och hade kunnat vara ännu högre om inte fördröjningseffekterna2 påverkat, hävdar Robert Limmergård.

Uppgången är dessutom resultatet av beställningar som lades för 3-4 år sedan, innan Ukrainakrigets början. Det innebär att det riktigt stora skifte som inleddes i slutet av februari 2022 – när kriget började – ännu inte slagit igenom i försvarsföretagens försäljning. Samtidigt pågår andra konflikter i världen, som även de driver på efterfrågan.

Bekymrar fredsvänner

Försvarsindustrins stora export till krigförande länder och totalitära regimer oroar bl a Svenska Freds. Foto: Envato (OBS! demonstranterna på bilden har ingen koppling till organisationen).

Den svenska vapenexporten bekymrar bland annat svenska Freds som anser att vapenexport är en viktig drivkraft bakom militär upprustning och som även förvärrar och förlänger väpnade konflikter. Föreningen har som uttalat mål att avveckla den svenska och internationella vapenhandeln och kräver därför ett omedelbart stopp för all vapenexport till krigförande stater.

Wallenbergägda försvarstillverkaren SAAB är en av de stora aktörer som gynnas starkt av det rådande säkerhetspolitiska läget, såväl som Sveriges Natomedlemskap. Även svenska Hägglunds i Örnsköldsvik och Bofors i Karlskoga ingår i den brittisk-amerikanska försvarskoncernen BAE-Systems, vilket får många kritiska röster att höja på ögonbrynen.

Är nödvändig enligt andra

Trots att den växande försvarsindustrin gynnar vissa krafter och stater med totalitära agendor kan man samtidigt inte bortse från den svenska försvarsindustrins betydelse för ekonomin, enligt dess förespråkare.

Den skapar förutsättningar för jobb, tillväxt och har länge varit en viktig motor i det svenska näringslivet. Många högkvalificerade jobb stannar därför kvar här istället för att utlokaliseras till länder långt bort, samtidigt som forskning och nya tekniska innovationer har drivit på utvecklingen i flera branscher.

Framförallt gör en inhemsk försvarsindustri Sverige mindre beroende av utländska försvarstillverkare i händelse av kris eller krig.

  1. Detta produceras framförallt av Saab, Hägglunds och Bofors. []
  2. Fördröjningen förklaras av att det tar lång tid från det att politikerna beslutar om att satsa mer på försvaret tills att det kommer faktiska beställningar till industrin. Sedan dröjer det ytterligare innan produkterna slutligen levereras och företagen får betalt. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter